Arkisto: Joulukuu 2013
Kimi Ferrarilla
Kimin Kypärä … näyttää James Hunt 1978
Prinsessani :-)
Peruna Lettu Sianliha
Annosten määrä: 4
Ainekset
800 g (8–10 st) fast potatis
2 kuppi jauhoja
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 Jokainen muna
600 g skivat rimmat sidfläsk
voita paistamiseen
Rårörda lingon
5 dl lingon
2 dl strösocker
Tee tämä
Skala potatisen.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt.
Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.
Rårörda lingon:
Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.
Kuin naisille :-)
Vanhanaikainen karamelli ja toffee
Ja ni, smör i kola och knäck….inte bra.
Vill ni ha knäck och kola som förr i tiden är det detta enkla recept som gäller.
Knäck:
3 dl grädde
3 dl sokeria
3 dl sirap
1 vaniljstång (1,5 msk vaniljsocker om man kokar allting på en gång samtidigt)
Värm upp grädden i en kastrull och lägg i den splittade vaniljstången tillsammans med alla frön.
Smält sockret i en separat tjockbottnad kastrull.
Häll i sirapen i sockerkastrullen och koka i ca 10 minuuttia.
Ta ur vaniljstången och häll sedan försiktigt ned grädden i socker/sirapkastrullen.
Koka 45 min till 60 min på låg värme.
122 astetta Halkeesta tulee melko pehmeää.
125 astetta Halkeesta tulee kovaa ilman kovaa pintaa.
126–130 tiehöylä Rätinä tulee kovemmaksi ja hieman kovaksi
130–145 tiehöylä Se on kovia värejä, jotka ovat hieman kovia keskellä pehmeiden halkeamien sijaan.
150–160 tiehöylä Kekseistä tulee yhtä kovia kuin karamellit.
Rör om…ja du gör detta lite då och då under koktiden…
Kulttikokeita sovelletaan, jos sinulla ei ole lämpömittaria (haluttu koostumus yllä olevien asteiden mukaan) tarkistaa, että se on valmis
Kola:
Samma som ovan fast i slutet av kokningen lägger du till 1-2 msk kakao.
Alltså inget smör!!
Ole varovainen Out There !
ASU
Australia 2014…
Kuin & Alonso
Morbergs luumu vilisevä porsaan ulkofileen
Annosten määrä: 6
Ainekset
Plommonspäckad fläskkarré
1 kg benfri fläskkarré
8+8 st katrinplommon , urkärnade
Suolaa ja pippuria
1 st gul lök
1 st morot
1 st palsternacka
1-2 st syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
1-2 kpl laakerinlehdet
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering
Kermakastikkeessa
5 dl sky från stekningen
3 kuppi raskas kerma
1 msk tamarisoja
Suola ja juuri jauhettu pippuri
Till servering
Gröna ärtor
Äppelmos
Tee tämä:
Plommonspäckad fläskkarré
Värm ugnen till 175 astetta.
Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.
Krydda det runt om med salt och peppar.
Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.
Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen.
Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 astetta, 1 ½–2 timmar.
Ös köttet med buljongen under stektiden.
Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.
Kermakastikkeessa
Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
Sila och häll över i en kastrull.
Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.
Smaka av med soja, suolaa ja pippuria.
Servera plommonspäckad fläskkarré med grönsakerna och katrinplommonen från stekningen samt gräddsås, gröna ärter och äppelmos.
« Tillbaka