Raggmunk med fläsk

Nombre de portions: 4
Ingrédients

800 g (8–10 st) fast potatis
2 tasse de farine
1 sel tsk
4 tasse de lait entier
1 st ägg
600 g skivat rimmat sidfläsk
smör till stekning
Rårörda lingon
5 dl lingon
2 dl strösocker

Pour ce faire,

Skala potatisen.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt.
Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.

Rårörda lingon:
Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.

Gammaldags kola och knäck

Ja ni, smör i kola och knäck….inte bra.
Vill ni ha knäck och kola som förr i tiden är det detta enkla recept som gäller.

Knäck:
3 dl crème
3 dl socker
3 dl sirap
1 vaniljstång (1,5 msk vaniljsocker om man kokar allting på en gång samtidigt)

Värm upp grädden i en kastrull och lägg i den splittade vaniljstången tillsammans med alla frön.
Smält sockret i en separat tjockbottnad kastrull.
Häll i sirapen i sockerkastrullen och koka i ca 10 procès-verbal.
Ta ur vaniljstången och häll sedan försiktigt ned grädden i socker/sirapkastrullen.
En bois 45 min till 60 min på låg värme.

122 grader La fissure devient assez molle.

125 grader La fissure devient dure sans surface dure.

126–130 niveleuse La fissure devient plus dure et sa texture est un peu dure

130–145 niveleuse Ce seront des couleurs dures qui sont un peu moelleuses au milieu au lieu d'un croquant doux..

150–160 niveleuse La fissure devient dure comme des caramels.

Rör om…ja du gör detta lite då och då under koktiden…
Le bullet test s'applique si vous n'avez pas de thermomètre (consistance souhaitée selon les degrés ci-dessus) pour vérifier qu'il est prêt

Kola:
Samma som ovan fast i slutet av kokningen lägger du till 1-2 msk kakao.

Alltså inget smör!!

Soyez prudent là-bas !
ASu

Morbergs plommonspäckade fläskkarré

Nombre de portions: 6

Ingrédients
Plommonspäckad fläskkarré
1 kg benfri fläskkarré
8+8 st katrinplommon , urkärnade
Salt och peppar
1 st gul lök
1 st morot
1 st palsternacka
1-2 st syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
1-2 st lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering

Sauce à la crème
5 dl sky från stekningen
3 dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar
Till servering
Gröna ärtor
Äppelmos

Pour ce faire,:
Plommonspäckad fläskkarré
Värm ugnen till 175 grader.
Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.
Krydda det runt om med salt och peppar.
Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.
Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen.
Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1 ½–2 timmar.
Ös köttet med buljongen under stektiden.
Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.

Sauce à la crème
Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
Sila och häll över i en kastrull.
Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.
Smaka av med soja, sel et poivre.
Servera plommonspäckad fläskkarré med grönsakerna och katrinplommonen från stekningen samt gräddsås, gröna ärter och äppelmos.
« Tillbaka