Raggmunk med fläsk

Antall porsjoner: 4
Ingredienser

800 g (8–10 st) fast potatis
2 hvetemel
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 st egg
600 g skivat rimmat sidfläsk
smør til steking
Rårörda lingon
5 dl lingon
2 kopp sukker

Gjør dette

Skala potatisen.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt.
Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.

Rårörda lingon:
Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.

Gammaldags kola och knäck

Ja ni, smör i kola och knäck….inte bra.
Vill ni ha knäck och kola som förr i tiden är det detta enkla recept som gäller.

Knäck:
3 kopp fløte
3 dl socker
3 dl sirap
1 vaniljstång (1,5 msk vaniljsocker om man kokar allting på en gång samtidigt)

Värm upp grädden i en kastrull och lägg i den splittade vaniljstången tillsammans med alla frön.
Smält sockret i en separat tjockbottnad kastrull.
Häll i sirapen i sockerkastrullen och koka i ca 10 minuter.
Ta ur vaniljstången och häll sedan försiktigt ned grädden i socker/sirapkastrullen.
Koka 45 min till 60 min på låg värme.

122 grader Sprekken blir ganske myk.

125 grader Sprekken blir seig uten hard overflate.

126–130 grader Sprekken blir tøffere og litt hard i teksturen

130–145 grader Det blir harde farger som er litt seige i midten i stedet for myk crunch.

150–160 grader Sprekken blir hard som karameller.

Rör om…ja du gör detta lite då och då under koktiden…
Kuleprøven gjelder hvis du ikke har termometer (ønsket konsistens i henhold til grader ovenfor) for å sjekke at den er klar

Kola:
Samma som ovan fast i slutet av kokningen lägger du till 1-2 msk kakao.

Alltså inget smör!!

Vær forsiktig der ute !
ASu

Morbergs plommonspäckade fläskkarré

Antall porsjoner: 6

Ingredienser
Plommonspäckad fläskkarré
1 kg benfri fläskkarré
8+8 st katrinplommon , urkärnade
Salt og pepper
1 st gul løk
1 st morot
1 st palsternacka
1-2 st syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja
1-2 st lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering

Fløtesaus
5 dl sky från stekningen
3 kopp kremfløte
1 msk tamarisoja
Salt og nykvernet pepper
Till servering
Gröna ärtor
Äppelmos

Gjør dette:
Plommonspäckad fläskkarré
Värm ugnen till 175 grader.
Putsa fläskkarrén och späcka köttet med hälften av katrinplommonen.
Krydda det runt om med salt och peppar.
Lägg din späckade fläskkarré i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast.
Skala och skär lök, morot och palsternacka i grova bitar. Klyfta äpplen.
Lägg rotsaker, äppelklyftor och resterande katrinplommon i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen.
Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1 ½–2 timmar.
Ös köttet med buljongen under stektiden.
Lyft upp det och låt det vila i 10–15 minuter.

Fløtesaus
Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky.
Sila och häll över i en kastrull.
Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens.
Smaka av med soja, salt och peppar.
Servera plommonspäckad fläskkarré med grönsakerna och katrinplommonen från stekningen samt gräddsås, gröna ärter och äppelmos.
« Tillbaka