Monthly Archives: Ιανουάριος 2018
Vinterpromenad Görveln Stockholm
Grym pommes frittes
χρειάζεστε
2 l vatten
1 msk ättika, 12 %
1-2 kg mjölig potatis, ex Kung Edward
1 msk salt
frityrolja
Gör så här
Koka upp vattnet med ättikan och saltet. Skär potatisen i stavar.
Steg 1
Koka potatisstavarna försiktigt ca 8-10 πρακτικά. Potatisen ska inte spricka.
Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 πρακτικά.
Steg 2
Värm frityroljan till 180 γκρέιντερ. Fritera potatisarna ca 1-2 πρακτικά. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 πρακτικά.
Steg 3
Värm oljan till 180 γκρέιντερ. Fritera potatisarna slutligen ca 3 πρακτικά. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera den mängd som önskas enligt ste
Chiligryta
1,2 kg högrev, högrev
1 msk ρίγανη
1 msk spiskummin
1 dl vinäger, ξίδι από κόκκινο κρασί
1 msk honung
0,5 tärning(με) oxbuljong, + 2,5 dl vatten
5 dl Öl, ljust
2 burk(με) tomater, krossade
2 st δάφνη
2 msk ingefära
2,5 st chilipeppar, urkärnade
10 st vitlöksklyfta(ή)
5 stjälk(με) blekselleristjälk(με)
2 st morot
2 st κίτρινο κρεμμύδι(με)
1 paket bacon
1 st olja
2,5 st Chipotle
2 st paprika, röd
Tillagning
1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.
2. Strimla baconet. Hacka lök, καρότα, σέλινο, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.
3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.
4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.
5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.
Wallenbergare
χρειάζεστε
- 600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen
- άλας
- 500 g grädde, iskall
- 4 äggulor, iskalla
- 0,5 tsk epiche riche/fyra kryddor
- 3 dl dagsgammalt bröd, rivet
- 100 g smör
- 2 dl gröna ärtor
Potatismos
- 800 g potatis, skalad
- 2 τυρόπηγμα dl, hälften grädde/mjölk
- 200 g smör
- άλας
εξαρτήματα:
- βατόμουρα
Gör så här
Skala och koka potatisen.Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät.
Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen.
Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång.
När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen.
Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil.
Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta och inte bränns.
Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör.
Αλατίζουμε.
Bryn 100 g smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna.
Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.
Epiche Riche = fyra kryddor, 1 portion består av:
- 1 krm Muskotnöt,
- 1 krm kryddpeppar,
- 2 krm vitpeppar,
- 1krm kryddnejlika.
Dubbla allt eftersom man vill ha större “dos” av kryddor.
Hemmagjord Nutella
Συστατικά:
- 175 g skalade, rostade hassel nötter
- 100 g mörk choklad av god kvalitet, 70 %
- Skal och saft av 1 apelsin
- 3 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 msk kokosolja
- 1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Mixa hasselnötter och mörk choklad fint i en mixer.
- Tillsätt rivet apelsinskal och saft, honung, kokosolja och flingsalt och fortsätt att mixa tills det går ihop och blir slätt.
- Häll upp nutellan i en glasburk och förvara svalt i kylskåp.
- Ta fram krämen i god tid före användning, eftersom den stelnar i kylskåp.
Bridge dock, Järfälla, Σουηδία
#bridge_dock #Stockholm #Järfälla, #Görveln #Stockholm #power_walk
Πίτσα, homemade
#pizza #homemade #wilaneva