Tempurafriterad humar með chilli- og hvítlauk majónesi

Du behöver:

2 hummer

4 dl majonnäs

2 msk chili hvítlauksmauk

2 matskeiðar sítrusafa (yuzu, lime eða sítrónu)

1 msk soja

1 pakka hrísgrjónanúðlur

2 dl tempuramjöl

1,5 dl kolsýrt vatn

1 tsk bakpulver

3 l frityrolja

gera þetta

Byrjaðu með majónesinu - blandaðu majónesi við chili hvítlauksmauk, sítrusafi og soja.

Hitið steikingarolíuna í u.þ.b. 180 Röð. Steikið hrísgrjónanúðlurnar í heitu olíunni, bætið í magni eftir því hversu stóran pott eða steikara er. Steikið núðlurnar í lotum og hafðu í huga að þær vaxa í steikinni. Steikið u.þ.b. 1 mín í hverri umferð.

Skerið humar í u.þ.b. 3 cm stóra bita.

Blandið tempura hveiti við kúla vatn og lyftiduft. Bætið við smá ís eða snjó til að halda batterinu köldum.

Steikið með grænmetisstykki eða svipuðu svo þið vitið að deigið er nógu þykkt, það ætti að mynda þunnt lag af deigi yfir humarinn á næstu augnablikum.

Dýfðu humarbitunum í deigið og steiktu í u.þ.b. 180 grader i ca 2 minuter.

Berið fram með núðlunum í skál og setjið svo humarinn í „fuglanetið af núðlum“. Berið fram með majónesi..

Ekki hika við að bera fram aðra sítrusneið líka en ekkert er nauðsynlegt!

Pipar sósu fyrir grilluðu kjöti

innihaldsefni

2 st schalottenlökar

1–2 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)

smör att steka i

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 tsk dijon

1 msk tomatpuré

1 msk tamarisoja

1 msk kalvfond

1/2 dl balsamvinäger eller rött vin

1 krm salt

Instruktioner

Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg.

Rör ner alla ingredienser och smaka av något.

Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens..

Sjóða fyrir jólin

2.25 dl grötris, rundkorningt

3 dl vatten

1.5 msk smör

0.75 teskeið salt

10.5 dl mjölk (3%)

1.5 msk socker

1.5 st kanelstång (kan uteslutas)

1. Mät upp risgryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt (0,5-1 tsk) , smör, och ev. en bit kanelstång. Koka på svag värme under lock i ca. 10 minuter.

2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt och låt det hela får svälla på mycket svag värme under lock ca. 30-40 minuter utan omrörning. Tillsätt socker och rör om. (Jag kokade min i 45 minuter utan omrörelse. Tillsatte socker och rörde sedan om och ställde den för att kallna, blev då lagomt tjock)

3. Tips!Jag lägger en metallsträng mellan kastrullen och plattan, det är då mindre risk att det bränns vid.

4. Av kall risgrynsgröt kan man göra Ris á la Malta, Ris á la Malta med muskovadosocker, Apelsinris, Karelska piroger m.m.

5. Risgrynsgröten serveras med kall mjölk, socker och ev. dofta över med kanel.

6. Tips! Istället för att låta gröten småkoka i en gryta på spisen så kan man grädda den i ugnen i en ugnssäker form med lock i ca. 45 min-1 timme eller längre i 120 Röð, rör om då och då tills den har tjocknat.

7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.