Tempurafriterad hummer med chili- og hvitløk majones

Du behöver:

2 hummer

4 dl majonnäs

2 msk chili hvitløkpasta

2 ss sitrusjuice (yuzu, lime eller citron)

1 msk soja

1 for risnudler

2 dl tempura mel

1,5 dl kullsyreholdig vann

1 ts bakepulver

3 l frityrolja

Gjør dette

Start med majonesen – bland majones med chili hvitløkpasta, sitrusjuice og soya.

Varm opp frityroljen til ca 180 grader. Stek risnudlene i den varme oljen, tilsett i mengde avhengig av hvor stor panne eller frityrkoker du har. Stek nudlene i omganger og husk at de vokser i frityrkokeren. Stek ca 1 min per runde.

Skjær hummer i ca 3 cm store biter.

Bland tempuramel med boblevann og bakepulver. Tilsett litt is eller snø for å holde røren kald.

Teststek med et stykke grønnsak eller lignende slik at du vet at røren er tykk nok, den skal danne et tynt lag røre over hummeren i de kommende stadiene.

Dypp hummerbitene i røren og stek i ca 180 grader i ca 2 minuter.

Server med nudlene i en bolle og legg så hummeren i "fuglenettet av nudler". Server med majones..

Server gjerne en sitruskive også, men det er ikke et must!

Peppersaus for grillet kjøtt

Ingredienser

2 st schalottenlökar

1– 2 ss hele pepperkorn * rosepepper, grönpeppar, sort pepper - velg eller bland (start med et mindre beløp)

smør å steke i

3 kopp fløte

2 dl creme fraiche

1 teskje dijon

1 msk tomatpuré

1 msk tamarisoja

1 msk kalvfond

1/2 dl balsamicoeddik eller rødvin

1 krm salt

Bruksanvisning

Knus paprikaen i en morter eller lignende og finhakk løken. Stek i smør til det er mykt og litt farget.

Rør inn alle ingrediensene og smak til.

La redusere (koke ned) til ønsket konsistens..

Kok til jul

2.25 dl grötris, rundkorningt

3 dl vatten

1.5 ss smør

0.75 tsk salt

10.5 dl mjölk (3%)

1.5 msk socker

1.5 st kanelstång (kan uteslutas)

1. Mät upp risgryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt (0,5-1 tsk) , smør, och ev. en bit kanelstång. Koka på svag värme under lock i ca. 10 minuter.

2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt och låt det hela får svälla på mycket svag värme under lock ca. 30-40 minuter utan omrörning. Tillsätt socker och rör om. (Jag kokade min i 45 minuter utan omrörelse. Tillsatte socker och rörde sedan om och ställde den för att kallna, blev då lagomt tjock)

3. Tips!Jag lägger en metallsträng mellan kastrullen och plattan, det är då mindre risk att det bränns vid.

4. Av kall risgrynsgröt kan man göra Ris á la Malta, Ris á la Malta med muskovadosocker, Apelsinris, Karelska piroger m.m.

5. Risgrynsgröten serveras med kall mjölk, socker och ev. dofta över med kanel.

6. Tips! Istället för att låta gröten småkoka i en gryta på spisen så kan man grädda den i ugnen i en ugnssäker form med lock i ca. 45 min-1 timme eller längre i 120 grader, rör om då och då tills den har tjocknat.

7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.