Margarita

Margarita

4 cl tequila (Suuri Centenary levännyt)

2 cl kolminkertainen sek (Cointreau)

3 cl limemehua

teelusikallinen sokerisiirappia

hiutale suolaa

Voit jättää suolareunan pois, jos haluat:

1. Leikkaa limeviipale ja purista sitä hieman kosteaksi.

2. Kostuta lasin ulkopinta kalkkikiilalla.

3. Kasta lasi suolahiutaleeseen.

4. Pyyhi sisäpuoli lautasliinalla; et halua suolaa itse juomaan.

5. Varma.

Så här gör du:

Kaada ainekset shakeriin ja ravista juoma jäillä. Siivilöi sitten kaikki cocktaillasiin ilman jäätä tai kivilasiin jäällä. Koristele limettiviipaleella.

Jäätynyt:

Pakastettu juoma kastuu huomattavasti enemmän kuin tavallinen juoma, ja se tarkoittaa, että sinun täytyy kompensoida enemmän alkoholia. Tästä syystä sinun tulee tehdä ainakin yksi 9:a (kuusi senttilitraa tequilaa ja kolme senttilitraa triple sec) kun teet juoman - mieluiten enemmän. Sitten se maistuu edelleen aikuisten juomalta sen sijaan, että se muistuttaisi mairittelevaa jäätelöä. Muista lisätä myös makeutta. Frozen Margarita tarvitsee yli kolme senttilitraa sokeria ollakseen kohtuullisen ruokahaluinen, muuten juomalla ei ole ruumista. Lopuksi muista, että juoman tulee olla juoksevaa; hyvin tehdyn Frozen Margaritan ei pitäisi näyttää sorbetilta, jota syöt lusikalla.

Tempurafriterad hummeria chili- ja valkosipulimajoneesia

Du behöver:

2 hummer

4 dl majonnäs

2 msk chili garlic paste

2 msk citrusjuice (yuzu, lime eller citron)

1 -kanta MSD

1 förp risnudlar

2 dl tempuramjöl

1,5 dl hiilihapotettua vettä

1 tl leivinjauhetta

3 l frityrolja

Tee tämä

Börja med majonnäsen – blanda majonnäs med chili garlic paste, citrus juice och soja.

Värm upp frityroljan till ca 180 astetta. Fritera risnudlarna i den varma oljan, lägg i mängd beroende på hur stor kastrull eller fritös du har. Fritera nudlarna i omgångar och tänk på att de växer i fritösen. Fritera ca 1 min per omgång.

Skär hummer i ca 3 cm kokoisia paloja.

Blanda tempuramjöl med bubbelvatten och bakpulver. Tillsätt lite is eller snö för att hålla kylan på smeten.

Provfritera med någon grönsaksbit eller liknande så du vet att smeten är lagom tjock, den skall bilda ett tunt lager smet över hummern i kommande moment.

Doppa hummerbitarna i smeten och fritera på ca 180 grader i ca 2 minuuttia.

Servera med nudlarna i en skål och sen placera ut hummern i ”fågelnätet av nudlar”. Servera med majonnäsen till..

Servera gärna en citrusklyfta till också men inget måste!

Pippuria kastike grillattua lihaa

Ainekset

2 kpl salottisipuli

1– 2 rkl kokonaisia ​​pippuria * ruusupippuria, grönpeppar, mustapippuri - valitse tai sekoita (aloita pienemmällä määrällä)

voita paistamiseen

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 teelusikallinen dijonia

1 msk tomatpuré

1 msk tamarisoja

1 msk kalvfond

1/2 dl balsamiviinietikkaa tai punaviiniä

1 krm salt

Ohjeet

Murskaa paprika huhmareessa tai vastaavassa ja hienonna sipuli hienoksi. Paista voissa, kunnes se pehmenee ja saa hieman väriä.

Sekoita joukkoon kaikki ainekset ja maista.

Anna pienentää (kiehua) haluttuun konsistenssiin..

Kiehua jouluksi

2.25 dl grötris, rundkorningt

3 kupillista vettä

1.5 ruokalusikallista voita

0.75 tsk salt

10.5 kupillista maitoa (3%)

1.5 msk socker

1.5 st kanelstång (kan uteslutas)

1. Mät upp risgryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt (0,5-1 tsk) , voi, och ev. en bit kanelstång. Koka på svag värme under lock i ca. 10 minuuttia.

2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt och låt det hela får svälla på mycket svag värme under lock ca. 30-40 minuter utan omrörning. Tillsätt socker och rör om. (Jag kokade min i 45 minuter utan omrörelse. Tillsatte socker och rörde sedan om och ställde den för att kallna, blev då lagomt tjock)

3. Tips!Jag lägger en metallsträng mellan kastrullen och plattan, det är då mindre risk att det bränns vid.

4. Av kall risgrynsgröt kan man göra Ris á la Malta, Ris á la Malta med muskovadosocker, Apelsinris, Karelska piroger m.m.

5. Risgrynsgröten serveras med kall mjölk, socker och ev. dofta över med kanel.

6. Tips! Istället för att låta gröten småkoka i en gryta på spisen så kan man grädda den i ugnen i en ugnssäker form med lock i ca. 45 min-1 timme eller längre i 120 astetta, rör om då och då tills den har tjocknat.

7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.