Margarita

Margarita

4 cl tequila (Grand Centennial rustte uit)

2 cl drievoudige sec (Cointreau)

3 cl limoensap

een theelepel suikersiroop

vlok zout

Als je wilt, kun je de zoutrand weglaten:

1. Snijd een partje limoen en knijp het een beetje uit, zodat het vochtig wordt.

2. Bevochtig de buitenkant van het glas met het partje limoen.

3. Doop het glas in zoutvlokken.

4. Veeg de binnenkant af met een servet; je wilt geen zout in de drank zelf.

5. Zeker.

Så här gör du:

Giet de ingrediënten in de shaker en schud de drank met ijs. Zeef vervolgens alles in een cocktailglas zonder ijs of in een rotsglas met ijs. Versier met een partje limoen.

Bevroren:

Een bevroren drankje wordt aanzienlijk meer afgezwakt dan een gewoon drankje, en dat betekent dat je moet compenseren met meer alcohol. Om die reden moet je er minstens één doen 9:a (zes centiliter tequila en drie centiliter triple sec) wanneer je het drankje maakt - bij voorkeur meer. Dan blijft het smaken als een drankje voor volwassenen in plaats van dat het doet denken aan een flatterend ijsje. Vergeet niet om ook de zoetheid te verhogen. Een Frozen Margarita heeft meer dan drie centimeter suiker nodig om redelijk smakelijk te zijn, anders heeft de drank geen body. Ten slotte moet u er rekening mee houden dat de drank nog steeds vloeibaar moet zijn; een goed gemaakte Frozen Margarita mag er niet uitzien als een sorbet die je met een lepel eet.

Tempurafriterad hummer med chili- och vitlöksmajonnäs

Du behöver:

2 hummer

4 dl majonnäs

2 msk chili garlic paste

2 msk citrusjuice (yuzu, lime eller citron)

1 msk soja

1 förp risnudlar

2 dl tempuramjöl

1,5 dl koolzuurhoudend water

1 tsk bakpulver

3 l frityrolja

Doe dit

Börja med majonnäsen – blanda majonnäs med chili garlic paste, citrus juice och soja.

Värm upp frityroljan till ca 180 grader. Fritera risnudlarna i den varma oljan, lägg i mängd beroende på hur stor kastrull eller fritös du har. Fritera nudlarna i omgångar och tänk på att de växer i fritösen. Fritera ca 1 min per omgång.

Skär hummer i ca 3 cm grote stukken.

Blanda tempuramjöl med bubbelvatten och bakpulver. Tillsätt lite is eller snö för att hålla kylan på smeten.

Provfritera med någon grönsaksbit eller liknande så du vet att smeten är lagom tjock, den skall bilda ett tunt lager smet över hummern i kommande moment.

Doppa hummerbitarna i smeten och fritera på ca 180 grader i ca 2 notulen.

Servera med nudlarna i en skål och sen placera ut hummern i ”fågelnätet av nudlar”. Servera med majonnäsen till..

Servera gärna en citrusklyfta till också men inget måste!

Pepersaus voor gegrild vlees

Ingrediënten

2 st schalottenlökar

1– 2 eetlepels hele peperkorrels * rozenpeper, grönpeppar, zwarte peper - kies of meng (begin met een kleiner bedrag)

boter om in te bakken

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 theelepel dijon

1 msk tomatpuré

1 msk tamarisoja

1 msk kalvfond

1/2 dl balsamicoazijn of rode wijn

1 krm salt

Instructies

Plet de peper in een vijzel of iets dergelijks en hak de ui fijn. Bak in boter tot het zacht en licht gekleurd is.

Roer alle ingrediënten erdoor en proef.

Laten verminderen (inkoken) tot de gewenste consistentie..

Grötris till Julen

2.25 dl grötris, rundkorningt

3 kopjes water

1.5 msk smör

0.75 tsk salt

10.5 dl mjölk (3%)

1.5 eetlepels suiker

1.5 st kanelstång (kan uteslutas)

1. Mät upp risgryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt (0,5-1 tsk) , boter, och ev. en bit kanelstång. Koka på svag värme under lock i ca. 10 notulen.

2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt och låt det hela får svälla på mycket svag värme under lock ca. 30-40 minuter utan omrörning. Tillsätt socker och rör om. (Jag kokade min i 45 minuter utan omrörelse. Tillsatte socker och rörde sedan om och ställde den för att kallna, blev då lagomt tjock)

3. Tips!Jag lägger en metallsträng mellan kastrullen och plattan, det är då mindre risk att det bränns vid.

4. Av kall risgrynsgröt kan man göra Ris á la Malta, Ris á la Malta med muskovadosocker, Apelsinris, Karelska piroger m.m.

5. Risgrynsgröten serveras med kall mjölk, socker och ev. dofta över med kanel.

6. Tips! Istället för att låta gröten småkoka i en gryta på spisen så kan man grädda den i ugnen i en ugnssäker form med lock i ca. 45 min-1 timme eller längre i 120 grader, rör om då och då tills den har tjocknat.

7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.