Kartoffel pandekager med bacon

Ingredienser

• 800 g potatis

• 1 æg

• 1.5 kop mel

• 3 kopper mælk

• 2 tsk kun

• 50 g Smör

• Til servering

• 500 g saltet svinekød

• tyttebærsyltetøj

Gør dette

Lav en dej æg, mel og mælk.

Skræl kartoflerne og rasp dem på et rivejern direkte i dejen.

Salta.

Steg små plader af dejen i smør på medium varme, så kartoflerne koges igennem.

Steg det saltede svinekød i en varm varm gryde.

Server klude og svinekød med rå tyttebær.

En vidunderlig Vichyssoise blev i dag

En sjukt god och faktiskt billig vardagssoppa som man kan få craving på när som helst.

Ingredienser

Gør dette

1 Skala och skär potatisen i små tärningar. Snitta purjolöken på längden, skölj ur all sand och strimla den fint. Skala och finhacka vitlöken.
2 Fräs alltsammans i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det färg. Tillsätt buljongen under omrörning och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minutter. Rör med jämna mellanrum om ordentligtända ner på kastrullbottnen.
3 Tillsätt grädden, rör om och låt sjuda i ytterligare i 10 minutter. Mixa eventuellt soppan. Smaka av med salt och peppar.

Gjorde även krutonger till soppan men en baguette går ju lika bra.

Fisk og pomfritter

Du behöver:

  • 600-800 g gädda (eller torsk)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l stegeolie

Frityrsmet:

  • 3 kop mel
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl ljus öl
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Mayonnaise:

  • 3 äggulor
  • 2 tsk senap
  • salt
  • peppar
  • citron, lite
  • 4-5 dl matolja

Remouladsås:

  • 120 g blandade pickles
  • 4 dl av majonnäsen
  • salt
  • peppar

Alternativ Remouladsås:

  • Färdig remouladsås på tub
  • 3-4 dl av majonnäsen
  • Ett hackat syrligt äpple
  • Lite currykrydda efter smak
  • Salt og peber

Servering:

  1. pommes frites, friterade
  2. Grønne ærter, kokta
  3. 4 klyftor citron

Oksefilet med peber sauce

Pepparsås

  • 2 msk vitpepparkorn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 msk grönpeppar
  • 0,5 msk estragon, finhackad
  • olja
  • 3 dl kalvfond, reducerad och hemgjord , (eller utspädd från koncentrerad)
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk cognac
  • 2 dl grädde

Oksefilet

  • 1 kg oksekød filet (i 4 bitar)
  • rostad vitpeppar (mortlad efter rostning ) att rulla köttet i.

Gør dette:

  1. Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
  2. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
  3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  4. Låt koka ihop i ca 10 mig. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 mig.
  5. Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet.
  6. Servera med pepparsåsen.