Raggmunk con lonza di maiale

Ingredienser

• 800 g potatis

• 1 ägg

• 1.5 dl vetemjöl

• 3 dl mjölk

• 2 tsk salt

• 50 g smör

• Per servire

• 500 g lonza di maiale salata

• marmellata di mirtilli rossi

Gör så här

Fare una pastella di uova, farina e latte.

Sbucciare le patate e grattugiarle su una grattugia direttamente nella pastella.

Salta.

Friggere piccoli piatti di pastella nel burro a fuoco medio in modo che le patate siano cotte.

Soffriggere il maiale salato in una padella ben calda.

Servire ciambella al ragù e maiale con mirtilli rossi crudi.

En underbar Vichyssoise blev det idag

En sjukt god och faktiskt billig vardagssoppa som man kan få craving på när som helst.

Ingredienser

Gör så här

1 Skala och skär potatisen i små tärningar. Snitta purjolöken på längden, skölj ur all sand och strimla den fint. Skala och finhacka vitlöken.
2 Fräs alltsammans i smör i en tjockbottnad kastrull utan att det färg. Tillsätt buljongen under omrörning och koka upp. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i 30 minuter. Rör med jämna mellanrum om ordentligtända ner på kastrullbottnen.
3 Aggiungere la panna, rör om och låt sjuda i ytterligare i 10 minuter. Mixa eventuellt soppan. Smaka av med salt och peppar.

Gjorde även krutonger till soppan men en baguette går ju lika bra.

Fish and Chips

Du behöver:

  • 600-800 g gädda (eller torsk)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l frityrolja

Frityrsmet:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl ljus öl
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • pepe

Maionese:

  • 3 äggulor
  • 2 tsk senap
  • salt
  • pepe
  • citron, lite
  • 4-5 dl matolja

Remouladsås:

  • 120 g blandade pickles
  • 4 dl av majonnäsen
  • salt
  • pepe

Alternativ Remouladsås:

  • Färdig remouladsås på tub
  • 3-4 dl av majonnäsen
  • Ett hackat syrligt äpple
  • Lite currykrydda efter smak
  • Sale e pepe

Servering:

  1. pommes frites, friterade
  2. gröna ärtor, kokta
  3. 4 klyftor citron

Oxfilé med pepparsås

Pepparsås

  • 2 msk vitpepparkorn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 msk grönpeppar
  • 0,5 msk estragon, finhackad
  • olja
  • 3 dl kalvfond, reducerad och hemgjord , (eller utspädd från koncentrerad)
  • 1 dl vino rosso
  • 2 msk cognac
  • 2 dl grädde

Oxfilé

  • 1 kg oxfilé (i 4 bitar)
  • rostad vitpeppar (mortlad efter rostning ) att rulla köttet i.

Gör så här:

  1. Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
  2. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
  3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  4. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.
  5. Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet.
  6. Servera med pepparsåsen.