Köttsoppa på högrev

Gjorde köttsoppa idag, grymt god blev den.

Ingrédients:

  • feuille de laurier 1 kvist
  • lök 1 st
  • morötter 3 st
  • gröna ärtor 1 paket
  • kålrot 1 bit
  • fast potatis, några stycken
  • vitpepparkorn 10 st
  • kryddpepparkorn 10 st
  • céleriac 1 bit
  • timjan 1 kvist
  • haut récif 500-600 gr
  • purjolök 1 st
  • vatten 2 l (en eller två st grönsaksbuljongtärningar)

Pour ce faire,:

1. Koka upp vattnet och lägg i kött, salt och skumma köttet.

2. Lägg i kryddorna och löken i klyftor. En eller 2 grönsaksbuljongtärningar kan krydda soppan ytterligare.

3. Låt allt koka sakta tills köttet är mört, cirka 1,5 timmar.

4. Skala rotfrukterna och skär i tärningar eller skivor. Sköj och skiva purjolöken.

5. Ta upp köttet, sila skyn, och koka rotfrukterna i silade skyn i cirka 10 procès-verbal.

6. Lägg i potatis ock koka 10 min till och sen purjolöken och koka därefter i ytterligare 5 procès-verbal.

7. Tärna köttet under tiden och lägg ner det i soppan igen, smaka av ytterligare med salt och vitpeppar.

Raggmunk med fläsk

Ingrédients för 4 parties

  • skivat rimmat sidfläsk 600 g
  • smör till stekning

Raggmunk

  • fast potatis 800 g
  • vetemjöl 2 dl
  • sel 1 tsk
  • standardmjök 4 dl
  • œufs 1 st

Rårörda lingon

  • lingon 5 dl
  • strösocker 2 dl

Pour ce faire,:

1. Stek fläsket i en stekpanna och låt sedan stå på låg värme. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.

2. Skala potatisen.

3. Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke.

4. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten och rör om.

5. Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.

6. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.

Rårörda lingon: Lägg lingonen i vatten och ta bort skräpet som flyter upp. Lägg dem i en skål och tillsätt sockret. Rör tills bären är mosiga och sockret lösts.