Indonesinsk Currygryta

Du behöver:

Kryddpasta

  • 5 schalottenlökar, skalade och grovt skurna
  • cm färsk ingefära, skalad och grovt skuren
  • 5 ajo partido, skalade
  • 3-10 röda chilifrukter, en pedazos (beroende på hur stark man vill ha sin curry)
  • msk neutral rapsolja

Gryta

  • 1 kg högrev, i munsstora bitar
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • tsk malen kardemumma
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 800 ml de leche de coco (eller kokosgrädde)
  • stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 citrongräs, bankad och grovt skuren
  • limefrukt, saften
  • 1,5 dl riven kokos, rostad
  • sal
  • pimienta
  • rapsolja, att steka i

Servering

  • jasminris, kokt
  • 1 kruka färsk koriander, hackad

Haga esto:

  1. Pasta
    Lägg alla ingredienserna till pastan i en mixer och kör till en slät pasta.
  2. Högrev
    Bryn köttet på hög värme runtom tills det fått lite färg. Lägg sedan upp på en tallrik och ställ åt sidan.
  3. Häll lite mer olja i grytan och fräs pastan i någon minut tillsammans med kryddnejlika, kardemumma och koriander. Häll i kokosmjölk
  4. Lägg i stjärnanis, kanelstång, citrongräs, pressad limesaft och riven kokos. Spara eventuellt lite riven kokos till servering.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt puttra på medelvärme i 1,5-2 horas. Häll eventuellt på mer vatten under koktiden om grytan tenderar att koka torrt.
  6. Ta bort locket sista 30 minuterna. Köttet ska bli väldigt mört och nästan falla isär. Sazone con sal y pimienta.
  7. Servering
    Servera din rendanggryta med rykande varmt jasminris och strö på lite koriander, chili och eventuellt mer kokos.

granila de maní mantequilla

Recept från boken Världens enklaste vegomat, Sofia von Porat, Tukan förlag.
1 portion i receptet blir cirka 1,5 liter färdig granola.

Ingredientes
9 dl havregryn
2 tsk kanel
2 dl jordnötssmör, krämig
1.5 dl agavesirap
1 tsk vaniljextrakt
1 dl russin
2 dl tranbär

Haga esto
Precaliente el horno a 160 calificador.

Blanda havregryn och kanel i en skål.

Värm jordnötssmör och agavesirap i en kastrull och rör tills de smält samman, tillsätt vaniljextrakt och rör om.

Häll ner blandningen i havregrynen, tillsätt russin och tranbär och blanda runt tills havregrynen är täckta.

Arbeta med händerna så att blandningen klumpar ihop sig.

Sprid ut granolan på en bakpappersklädd plåt i klumpar av valfri storlek och grädda i ugnen i 10 acta.

Ta ut plåten, vänd på granolan med en stekspade och sätt tillbaka in i ugnen i ytterligare 10–15 minuter tills all granola har fått färg.

Låt svalna (och stelna) helt på plåten.

Hollandaisesås

Ingredientes
300 g mantequilla
2 yemas de huevo
2,5 msk citron, saft
1 msk vatten
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Haga esto:
Smält smöret och håll temperaturen på ca 50 calificador.

Blanda äggulor och citronsaften i en kastrull.

Vispa kraftigt tills blandningen tjocknat och har en temperatur på ca 50 calificador.

Rör försiktigt ner det smälta smöret, droppvis i början och sedan i en fin stråle. Om såsen börjar bli för tjock kan man tillsätta några droppar varmt vatten.

Sedan är det bara att fortsätta tillsätta det smälta smöret försiktigt.

Såsen är klar när spåren efter vispen blir kvar några sekunder. Smaka av med salt och en aning cayennepeppar.