Indonesinsk Currygryta

Du behöver:

Kryddpasta

  • 5 schalottenlökar, skalade och grovt skurna
  • cm färsk ingefära, skalad och grovt skuren
  • 5 splitt hvitløk, skalade
  • 3-10 Rhoda chilifrukter, i biter (beroende på hur stark man vill ha sin curry)
  • msk neutral rapsolja

Gryta

  • 1 kg högrev, i munsstora bitar
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • tsk malen kardemumma
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 800 ml kokosmjölk (eller kokosgrädde)
  • stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 sitrongress, bankad och grovt skuren
  • 1 limefrukt, saften
  • 1,5 dl riven kokos, rostad
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, att steka i

Servering

  • jasminris, kokt
  • 1 kruka färsk koriander, hackad

Gjør dette:

  1. Pasta
    Lägg alla ingredienserna till pastan i en mixer och kör till en slät pasta.
  2. Högrev
    Bryn köttet på hög värme runtom tills det fått lite färg. Lägg sedan upp på en tallrik och ställ åt sidan.
  3. Häll lite mer olja i grytan och fräs pastan i någon minut tillsammans med kryddnejlika, kardemumma och koriander. Häll i kokosmjölk
  4. Lägg i stjärnanis, kanelstång, sitrongress, pressad limesaft och riven kokos. Spara eventuellt lite riven kokos till servering.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt puttra på medelvärme i 1,5-2 timmar. Häll eventuellt på mer vatten under koktiden om grytan tenderar att koka torrt.
  6. Ta bort locket sista 30 minuterna. Köttet ska bli väldigt mört och nästan falla isär. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servering
    Servera din rendanggryta med rykande varmt jasminris och strö på lite koriander, chili och eventuellt mer kokos.

Peanøttsmør Granila

Recept från boken Världens enklaste vegomat, Sofia von Porat, Tukan förlag.
1 portion i receptet blir cirka 1,5 liter färdig granola.

Ingredienser
9 dl havregryn
2 tsk kanel
2 dl jordnötssmör, krämig
1.5 dl agavesirap
1 tsk vaniljextrakt
1 dl russin
2 dl tranbär

Gjør dette
Sätt ugnen på 160 grader.

Blanda havregryn och kanel i en skål.

Värm jordnötssmör och agavesirap i en kastrull och rör tills de smält samman, tillsätt vaniljextrakt och rör om.

Häll ner blandningen i havregrynen, tillsätt russin och tranbär och blanda runt tills havregrynen är täckta.

Arbeta med händerna så att blandningen klumpar ihop sig.

Sprid ut granolan på en bakpappersklädd plåt i klumpar av valfri storlek och grädda i ugnen i 10 minuter.

Ta ut plåten, vänd på granolan med en stekspade och sätt tillbaka in i ugnen i ytterligare 10–15 minuter tills all granola har fått färg.

Låt svalna (och stelna) helt på plåten.

Hollandaisesås

Ingredienser
300 g smör
2 äggulor
2,5 ss sitron, saft
1 msk vatten
1 krm salt
0,5 fløte kajennepepper

Gjør dette:
Smelt smøret og hold temperaturen på ca 50 grader.

Bland eggeplommer og sitronsaft i en kjele.

Pisk kraftig til blandingen tykner og har en temperatur på ca 50 grader.

Rør forsiktig inn det smeltede smøret, først dråpe for dråpe og deretter i en fin bekk. Hvis sausen begynner å bli for tykk, kan du tilsette noen dråper varmt vann.

Så er det bare å tilsette det smeltede smøret forsiktig.

Sausen er klar når spor av visp sitter igjen i noen sekunder. Smak til med salt og litt kajennepepper.