Klassisk Gräddsås

Ingredienser:

Detta ger ca 2,5 dl färdig sås

  • 0,5 gul lök, skivad
  • 0,5 rött äpple, i stykker
  • några timjankvistar
  • smör, till stekning
  • 2 dl kalvfond (se lektionen om fonder och buljong)
  • 2 kop tunge fløde
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk anjovisspad
  • en nypa salt
  • ev. 1-2 tsk maizena + 1-2 tsk vatten
  • en klick smör, att blanka av med

Gør dette:

  1. Stek lök och äpple samt timjan i lite smör på medelvärme i ca 3–4 minuter för att få ut sötman i både lök och äpple.
  2. När du fått fin färg på lök och äpple tillsätter du kalvfonden. Reducera ner och koka ihop tills hälften återstår.
  3. Tillsätt grädde och koka ihop till fin konsistens, bara några minuter.
  4. Smaka av med gelé och ansjovisspad för att få till fin umamismak.
  5. Salta, men smaka dig fram.
  6. Sila av din gräddsås och se till pressa lök och äpple genom silen så du får med sötman och syran i såsen.
  7. Om du tycker såsen är för tunn så red den med maizena utblandat med vatten.
  8. Vispa, koka upp och känn på konsistensen. Ta eventuellt i lite till om du vill ha en tjockare sås.
  9. Precis innan servering blankar du av såsen genom att tillsätta en klick smör för att höja smaken ytterligare.

Tykke Ribbedæmpere

Ingredienser:

Trin nr 1: Sätt ungen på 150 gr C

  • 1,2 kg tykke ribben
  • 1 lille stykke frisk ingefær Ca 10-15 stk hele allehånde
  • 1-1,5 st stjärnanis
  • 10-15 stk hele nelliker
  • 1 teskefulde gule sennepsfrø
  • 1 spiseskefulde brunt sukker
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk flytande honung
  • salt sort peber

Så gør sådan her:

  1. Knus alle krydderierne i en morter og støder til fint malet
  2. Salt og peber ribbenene på begge sider i en form.
  3. Gnid ribbenene med alle de andre krydderier, sojaen og honningen.
  4. Læg det hele i en dobbelt foliepakke, så det bliver rigtig tæt
  5. Lad foliepakken stå i midten af ​​ungen ( i en form) jeg ca. 2 timmar.
  6. Vi er her, øge varmen i ovnen 220 gr C
  7. Læg ribbenene på en rist med en blækpude under.
  8. Tænk på alt det, der er blevet marineret i foliepakken på ribbenene
  9. Sæt i ovnen i ca 15-20 mine eller ribbenene er blevet dejligt varmet.
  10. Lav en god en flødesauce, kog kartofler og server ribbenene med flødesauce og kogte kartofler og evt lidt solbærgele