Skala potatisen, ta samtidigt fram smöret så det blir rumsvarmt.
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.
Bred på smör på varje potatis. Det går lätt om smöret är rumsvarmt, som 2-3 msk (som 25-40 gr smör).
Ställ in potatisen mitt i ugnen i (225° C) jeg ca 25 minuter.
Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna.
Strö på salt och ströbröd., 0,5 tsk salt, 0,5 d ströbröd
Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka. (Tar drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)
Bland smøret med de andre ingrediensene. Dekk hummeren med smøret og gratinér i øvre del av ovnen i ca 10 min.
Alternativ nr 2:
Du behöver:
2 hele hummer
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl mjölk
2 dl revet Västerbottenost
1 äggula
salt og pepper
1/2 gryte med gressløk
Gjør dette:
Sett ovnen på 225˚C grill.
Smelt smøret i en kjele og visp inn melet.
Tilsett melken litt om gangen mens du visper slik at det ikke dannes klumper.
La sausen småkoke i ca 2 minutter uten lokk, rør av og til.
Riv osten.
Åpne timer: 2 minuter. Ta sausen av varmen og visp halvparten av osten inn i sausen.
Når osten har smeltet, pisk inn eggeplommen og smak til med salt og pepper.
Del hummeren på langs. Pass på at halen og skjoldet holder seg sammen.
Plukk ut kjøttet fra halen og ledd og klør.
Fjern magen fra skallhalvdelene, den sitter på toppen av hodet nærmest følehornet.
Skjær hummerkjøttet i ca 1 cm store biter.
Legg hummerskjellene i en ildfast form.
Fordel kjøttet i hummerskallet.
Finhakk gressløken.
Bland inn gressløken i ostesausen.
Fordel ostesausen på hummerkjøttet i skallet og dryss på resten av osten.
Sett formen høyt oppe i ovnen og gratinér i ca 10 minutter eller til de har fått fin farge.
Alternativ 3:
Du behöver:
2 kokt hummer
Saus:
1 ss smør
3 ss mel
1 dl egen hummerfond (kun kjøpt 3 ss som det er mer konsentrert)
2 kopp fløte
1 nypa salt ( avhengig av fondet)
1 krm kajennpeppar (Espelette pepper)
2 äggulor
2 msk riven ost t ex parmesan, nal, vest bunn
Gratinering:
2 msk riven ost
Gjør dette:
Del hummeren på langs. Start med å stikke kniven i nakken og skjær mot øynene. Lag så et kutt etter skjoldet ned mot halen. Klipp forsiktig, til hummeren er helt delt.
Fjern tarmen og magen.
Plukk ut kjøttet fra skallet. Knekk deretter klørne. Den enkleste måten er å bruke baksiden av et knivskaft.
Stikk i kjøttet med en tynn gjenstand som en potetstang
Smelt smør i en kjele på lav varme og tilsett mel, stek forsiktig.
Tilsett kraft og fløte. La det småkoke i ca 5 minutter mens du rører. Krydda med salt och peppar.
Ta kjelen av varmen og rør inn eggeplommene, ost og smør. Låt svalna, bland så inn kjøttet fra hummeren.
Sätt ugnen på 250 gr C.
Legg hummeren på en stekeplate kledd med bakepapir.
Fyll hummeren med lapskausen.
Topp med ost.
Sett brettet i ovnen. Grateng ca 5-7 minuter, til den blir gyllen. Bruk gjerne en grill, men følg nøye med så det ikke brenner seg.
Salta och peppra köttet och bryn det i en het panna i olivolja, sen i med smör, vitlöksklyfta och timjan
Ös köttet medans det steker, se till att du får en grymt stekyta
Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, och baka i ugnen på låg temperatur i ca 100 gr tills köttet uppnår 50 grader, ta ur köttet ur ugnen. Öka temp i ugnen till 225 gr.
Rör ihop ost, nötter och crème fraiche till oströran.
Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°-60 gr, om köttet önskas rosa.