Biff Bourgogne

  • 5 flaskor bourgogne vin (2 till grytan och 1 till kocken och 2 till sällskapet)
  • 2 kg King Edward mjölig potatis
  • 100 gr rökt sidfläsk (bit)
  • 2 stora morötter
  • 200 gr små gula lökar eller schalottenlök
  • 200 gr champinjoner
  • 4 msk rapsolja
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 kop mel
  • Salt, peppar samt en sockerbit
  • Persiljestjälkar, laurbærblad, 1 kvist timjan
  • Haricot vertes
  • 200 gr tärnat sidfläsk
  • 200 gr smålökar
  • 1-2 krukor persilja
  • Röd mjölk till moset
  • 3-4 dl Kalvfond

Grytan ska vara svinvarm, riktigt varm !
Stek köttet i olja, inte smör, låt det topkfräsa, rör inte om för då börjar köttet koka i stället för att brynas
Bryn köttet i flera omgångar
Dela svampen i 2 delar och ner i grytan
Ta bort svålen från sidfläsket och släng ner i grytan (ta upp sen innan servering)
Tärna upp sidfläsket och ner i grytan
I med alla kryddor
Red av med mjöl om du vill ha lite tjockare sås
I med 2 flarror vin och 3-5 del kalvfond

Koka allt i ca 3 timmar.

Allt kan förberedas fram till garnityret vilket alltså är stekning av hericot vertes i smör, bryning av smålökarna, stekning av sidfläsket och garneringen med persiljan.
Koka potatismos på King Edward eller mandelpotatis

Köttfond

Du behöver

  • 1 kg oksehale, savet i stykker
  • 1 gul lök, i store stykker
  • 1 morot, i store stykker
  • 1 stjälk blekselleri, i store stykker
  • madolie til stegning

Gør dette

Steg oksehalen i ovnen 200 grader ca. 45 min til stykkerne er gyldenbrune. Sørg for at have god plads mellem kødstykkerne, så der kan tilgås varmen omkring alle stykkerne.
Skær grøntsagerne groft og hæld lidt olie over dem. Sæt grøntsagerne i ovnen med oksehalen.
Efter 45 minutter tager du kødet ud, samtidig øges varmen i ovnen 225 grader og grøntsagerne steges i 5-7 mig.
Læg kødet i en stor gryde og dæk med vand. Pisk smag ud og sky formen ud med lidt koldt vand, häll ner vätskan i kastrullen.
Kog kødet og skum det af overfladen med en øse.
Tag grøntsagerne ud af ovnen, og læg dem sammen med kødet i gryden, Sørg for, at væsken dækker kød og grøntsager. Lad kød og grøntsager koge ind 4 timmar utan lock.
Fyld altid med vand, så det dækker kødet under tilberedningen.
Efter 4 timmars kokning skall du med enkelhet kunna dela köttet från benen.
Sila av fonden. Koka bort vätska tills du har ungefär en tredjedel kvar. Derefter koncentreres smagene, fonden er klar til din sauce og fylder mindre i fryseren. Af det kød, du har tilbage, kan du lave en god oksehale gryderet!

    Silkorgar diskho, Quadra

    Mina silkorgar hemma på Östis i diskhon

    Det går att få tag på nya silkorgar. Spatsera iväg till närmsta bygghandel t.ex. Beijer Bygg, Bauhaus, Optimera eller XL-Bygg, så kan dom hjälpa dig med nya silkorgar.

    Art.nr: 79140 (silkorg till Quadra)

    Så långt slår jag mina golfklubbor

    Längd i meter

    46gr Pitching wedge ,

    100% = 115-120

    75%     = 95-100

    50%    = 75-80

    50gr Gapwedge

    100%  = 95-103

    75%    = 77-85

    50%    = 65-70

    54gr Sandwedge

    100%  = 88-92

    75%     = 72-77

    50%    = 42-45

    58gr Lobwedge

    100%  = 78-85

    60gr lobwedge

    100% = 70-75

    75%   = 50

    50%   = 35-40

    Järn 9

    100% = 125-130

    Järn 8

    100% = 135-145

    Järn 7

    100% = 145-155

    Järn 6

    100% = 155-165

    Järn 5

    100% = 165-175

    Metall 4

    100% = 180-200

    Metall 5

    100% 210-220

    Spoon

    100% 225-235

    Big Dog

    100% = 235-270

    Bea

    Ingredienser

    • smör 250 gram
    • schalottenlökar 2 stycken
    • kvist frisk estragon el bejdsede dåse 1
    • hele hvide peberkorn 8 stycken
    • rødvinseddike 0.5 deciliter
    • vatten 0.5 deciliter
    • äggulor 4 stycken
    • hackad persilja 1 spiseskefuld
    • hakket frisk estragon 1 msk
    • salt og peber

    Bearnaisesås är mycket enkelt att göra om man bara har fått kläm på det.
    Den nemmeste måde at lykkes med fremragende Bea forsøger at holde alle ingredienserne ved samme temperatur

    Gør dette

    Begynd at smelte smørret over svag varme i en gryde. Når det er smeltet, fjernes gryden fra varmen, men holde det stadig varm.
    Hak skalotteløg og placere den i en ny gryde med dragen, vitpeppar, vinäger och vatten. Bring det i kog og lad det blive reduceret til omkring halvdelen.
    Stamme af den reducerede lökskyn i en ny potte stående i et vandbad med varmt vand.
    Æggeblommer ind i himlen og piskeris, indtil saucen tykner.
    Nu tager væk gryden fra vandbadet og langsomt hæld i smeltet smør i en fin og tynd strøm, mens der piskes,sv.
    Strö i lite hackad persilja och dragon, smaka av med salt och peppar.

    Ceasarsalldsdressing

    • • 4 sardellfiléer
    • • 1 vitlöksklyfta, riven
    • • 1 dl riven parmesanost
    • • 2 tsk pressad citronsaft
    • • 2 dl majonnäs
    • • salt och nymald svartpeppar

    Ger ca 3 dl dressing

    Gør dette

    Lägg i majonnäs i en skål.
    Smaksätt majonnäsen med en riven vitlöksklyfta.
    Hacka sardellerna och lägg i dem
    Några drag på pepparkvarnen så du får nymalen svartpeppar.
    Lägg i parmaesanosten och pressa i citronen.
    Späd med lite vatten så du hittar rätt konsistens, dressingen skall inte vara för stabbig.

      Chicken Thai

      Gør dette:
      Blanda marinaden (sesamolja och ner)
      Skär kycklingen i strimlor eller bitar och lägg dem i marinaden att dra minst en timme
      Stek kycklingen med matolja ett par minuter. Salta och peppra. Häll på mjölk och grädde. Låt koka 3-4 minutter, smaka av med chiliflakes och salt
      Servera med sallad och jasminris

      BROR OLLES SPRÖDA PEPPARKAKOR

      2 stora rullar pepparkaksdeg

      Olle är en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg. De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men dessa är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta recept blir till två rejäla rullar pepparkaksdeg, så det bör räcka hela julen och till flera pepparkaksbak. Ett tips är att ge bort lite deg i present till någon; det brukar alltid uppskattas med en god hemgjord pepparkaksdeg i juletider. Jag använder en elektrisk bröd/kött skärare och har tjockleken inställt på väldigt väldigt tunt.

      DU BEHÖVER

      • 400 g rumstempererat (mjukt) Svenskt Smör
      • 550 g strösocker
      • 3 dl lys sirup
      • 1 ¼ dl vispgrädde
      • 1 ¼ dl vatten
      • 4 msk Leilas Pepparkakskrydda
      • ¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
      • 3 tsk bikarbonat
      • 1 360 g (21 dl) vetemjöl
      • smält smör till pensling av bakplåtspapperet.

      HVAD GØR

      1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
      2. Koka upp grädde och vatten med Leilas Pepparkakskrydda. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften.
      3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
      4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre.
      5. Forvarm ovnen til 220 grader, varm luft.
      6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord.
      7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna.
      8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) i typ 2-3 minuter och låt dem svalna på plåten.