Biff Bourgogne

  • 5 flaskor bourgogne vin (2 till grytan och 1 till kocken och 2 till sällskapet)
  • 2 kg King Edward mjölig potatis
  • 100 gr rökt sidfläsk (bitti)
  • 2 isoa porkkanaa
  • 200 gr små gula lökar eller schalottenlök
  • 200 gr sienet
  • 4 msk rapsolja
  • 5 kpl valkosipulinkynsiä
  • 1 kuppi jauhoja
  • Salt, peppar samt en sockerbit
  • Persiljestjälkar, lagerblad, 1 oksa timjami
  • Haricot vertes
  • 200 gr tärnat sidfläsk
  • 200 gr smålökar
  • 1-2 krukor persilja
  • Röd mjölk till moset
  • 3-4 dl Kalvfond

Grytan ska vara svinvarm, riktigt varm !
Stek köttet i olja, inte smör, låt det topkfräsa, rör inte om för då börjar köttet koka i stället för att brynas
Bryn köttet i flera omgångar
Dela svampen i 2 delar och ner i grytan
Ta bort svålen från sidfläsket och släng ner i grytan (ta upp sen innan servering)
Tärna upp sidfläsket och ner i grytan
I med alla kryddor
Red av med mjöl om du vill ha lite tjockare sås
Sinä kanssa 2 flarror vin och 3-5 del kalvfond

Koka allt i ca 3 timmar.

Allt kan förberedas fram till garnityret vilket alltså är stekning av hericot vertes i smör, bryning av smålökarna, stekning av sidfläsket och garneringen med persiljan.
Koka potatismos på King Edward eller mandelpotatis

Köttfond

Du behöver

  • 1 kg häränhäntä, paloiksi sahattu
  • 1 gul lök, suurina paloina
  • 1 morot, suurina paloina
  • 1 stjälk kalpea selleri, suurina paloina
  • ruokaöljyä paistamiseen

Tee tämä

Paahda härkätahka uunissa 200 n. astetta 45 min, kunnes palat ovat kullanruskeat. Varmista, että lihapalojen välillä on runsaasti tilaa, jotta lämpö pääsee käsiksi kaikkien palojen ympärille.
Leikkaa vihannekset karkeasti ja kaada niihin pieni öljy. Aseta vihannekset uuniin häränhännän kanssa.
Jälkeen 45 minuutin ajan otat lihan pois, lisää samalla uunin lämpöä 225 astetta ja vihannekset paahdetaan 5-7 min.
Aseta liha isoon kattilaan ja peitä vedellä. Vatkaa makuja ja peitä muotti pienellä kylmällä vedellä, häll ner vätskan i kastrullen.
Keitä liha ja kuorita pinnalta kauhalla.
Ota vihannekset uunista ja laita ne lihan kanssa kattilaan, varmista, että neste peittää lihan ja vihannesten. Anna lihan ja vihannesten kypsyä 4 timmar utan lock.
Täytä aina vedellä niin, että se peittää lihan kypsennyksen aikana.
Jälkeen 4 timmars kokning skall du med enkelhet kunna dela köttet från benen.
Sila av fonden. Koka bort vätska tills du har ungefär en tredjedel kvar. Sitten makut konsentroidaan, massa on valmis kastikkeellesi ja vie vähemmän tilaa pakastimessa. Jäljelle jääneestä lihasta voit tehdä hyvän naudanhännän muhennoksen!

    Silkorgar diskho, Quadra

    Mina silkorgar hemma på Östis i diskhon

    Det går att få tag på nya silkorgar. Spatsera iväg till närmsta bygghandel t.ex. Beijer Bygg, Bauhaus, Optimera eller XL-Bygg, så kan dom hjälpa dig med nya silkorgar.

    Art.nr: 79140 (silkorg till Quadra)

    Så långt slår jag mina golfklubbor

    Längd i meter

    46gr Pitching wedge ,

    100% = 115-120

    75%     = 95-100

    50%    = 75-80

    50gr Gapwedge

    100%  = 95-103

    75%    = 77-85

    50%    = 65-70

    54gr Sandwedge

    100%  = 88-92

    75%     = 72-77

    50%    = 42-45

    58gr Lobwedge

    100%  = 78-85

    60gr lobwedge

    100% = 70-75

    75%   = 50

    50%   = 35-40

    Järn 9

    100% = 125-130

    Järn 8

    100% = 135-145

    Järn 7

    100% = 145-155

    Järn 6

    100% = 155-165

    Järn 5

    100% = 165-175

    Metall 4

    100% = 180-200

    Metall 5

    100% 210-220

    Spoon

    100% 225-235

    Big Dog

    100% = 235-270

    Bea

    Ainekset

    • voi 250 gram
    • schalottenlökar 2 stycken
    • kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
    • hela vitpepparkorn 8 stycken
    • rödvinsvinäger 0.5 deciliter
    • vatten 0.5 deciliter
    • keltuaiset 4 stycken
    • silputtua persiljaa 1 matsked
    • hackad färsk dragon 1 msk
    • suolaa ja pippuria

    Bearnaisesås är mycket enkelt att göra om man bara har fått kläm på det.
    Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur

    Tee tämä

    Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.
    Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, valkopippuria, etikka ja vesi. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.
    Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
    Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.
    Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.
    Strö i lite hackad persilja och dragon, Mausta suolalla ja pippurilla.

    Ceasarsalldsdressing

    • • 4 sardellfiléer
    • • 1 vitlöksklyfta, riven
    • • 1 dl riven parmesanost
    • • 2 tsk pressad citronsaft
    • • 2 dl majonnäs
    • • salt och nymald svartpeppar

    Ger ca 3 dl dressing

    Tee tämä

    Lägg i majonnäs i en skål.
    Smaksätt majonnäsen med en riven vitlöksklyfta.
    Hacka sardellerna och lägg i dem
    Några drag på pepparkvarnen så du får nymalen svartpeppar.
    Lägg i parmaesanosten och pressa i citronen.
    Späd med lite vatten så du hittar rätt konsistens, dressingen skall inte vara för stabbig.

      Chicken Thai

      Tee tämä:
      Blanda marinaden (sesamolja och ner)
      Skär kycklingen i strimlor eller bitar och lägg dem i marinaden att dra minst en timme
      Stek kycklingen med matolja ett par minuter. Suolaa ja pippuria. Häll på mjölk och grädde. Låt koka 3-4 minuuttia, smaka av med chiliflakes och salt
      Servera med sallad och jasminris

      BROR OLLES SPRÖDA PEPPARKAKOR

      2 stora rullar pepparkaksdeg

      Olle är en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg. De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men dessa är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta recept blir till två rejäla rullar pepparkaksdeg, så det bör räcka hela julen och till flera pepparkaksbak. Ett tips är att ge bort lite deg i present till någon; det brukar alltid uppskattas med en god hemgjord pepparkaksdeg i juletider. Jag använder en elektrisk bröd/kött skärare och har tjockleken inställt på väldigt väldigt tunt.

      DU BEHÖVER

      • 400 g rumstempererat (mjukt) Svenskt Smör
      • 550 g strösocker
      • 3 dl kevyttä siirappia
      • 1 ¼ dl vispgrädde
      • 1 ¼ dl vatten
      • 4 msk Leilas Pepparkakskrydda
      • ¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
      • 3 tsk bikarbonat
      • 1 360 g (21 dl) vetemjöl
      • smält smör till pensling av bakplåtspapperet.

      GÖR SÅ HÄR

      1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
      2. Koka upp grädde och vatten med Leilas Pepparkakskrydda. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften.
      3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
      4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre.
      5. Kuumenna uuni 220 astetta, varmluft.
      6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord.
      7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna.
      8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) i typ 2-3 minuter och låt dem svalna på plåten.