Biff Bourgogne

  • 5 flaskor bourgogne vin (2 till grytan och 1 till kocken och 2 till sällskapet)
  • 2 kg King Edward mjölig potatis
  • 100 gr rökt sidfläsk (bit)
  • 2 grote wortels
  • 200 gr små gula lökar eller schalottenlök
  • 200 gr champignons
  • 4 MSK rapsolja
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vetemjöl
  • Zout, peppar samt en sockerbit
  • Persiljestjälkar, laurierblad, 1 takje tijm
  • Haricot vertes
  • 200 gr tärnat sidfläsk
  • 200 gr smålökar
  • 1-2 krukor persilja
  • Röd mjölk till moset
  • 3-4 dl Kalvfond

Grytan ska vara svinvarm, riktigt varm !
Stek köttet i olja, inte smör, låt det topkfräsa, rör inte om för då börjar köttet koka i stället för att brynas
Bryn köttet i flera omgångar
Dela svampen i 2 delar och ner i grytan
Ta bort svålen från sidfläsket och släng ner i grytan (ta upp sen innan servering)
Tärna upp sidfläsket och ner i grytan
I med alla kryddor
Red av med mjöl om du vill ha lite tjockare sås
In met 2 flarror vin och 3-5 del kalvfond

Koka allt i ca 3 timmar.

Allt kan förberedas fram till garnityret vilket alltså är stekning av hericot vertes i smör, bryning av smålökarna, stekning av sidfläsket och garneringen med persiljan.
Koka potatismos på King Edward eller mandelpotatis

Köttfond

Du behöver

  • 1 kg ossenstaart, in stukken gezaagd
  • 1 gul lök, in grote stukken
  • 1 morot, in grote stukken
  • 1 stjälk blekselleri, in grote stukken
  • bakolie om te frituren

Doe dit

Rooster de ossenstaart in de oven 200 graden ca 45 min tot de stukken goudbruin zijn. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de stukken vlees zit, zodat de hitte alle stukken goed omringt.
Snijd de groenten grof en giet er een beetje olie overheen. Zet de groenten samen met de ossenstaart in de oven.
Na 45 minuten haal je het vlees eruit, tegelijkertijd verhoog je de hitte van de oven 225 graden en de groenten worden geroosterd 5-7 mijn.
Doe het vlees in een grote pan en bedek het met water. Klop de smaken eruit en haal ze met een beetje koud water uit de vorm, häll ner vätskan i kastrullen.
Kook het vlees en schep het oppervlak af met een pollepel.
Haal de groenten uit de oven en doe ze bij het vlees in de pan, zorg ervoor dat de vloeistof het vlees en de groenten bedekt. Laat het vlees en de groenten gaar worden 4 timmar utan lock.
Blijf vullen met water, zodat het vlees tijdens het koken bedekt is.
Na 4 timmars kokning skall du med enkelhet kunna dela köttet från benen.
Sila av fonden. Koka bort vätska tills du har ungefär en tredjedel kvar. Vervolgens worden de smaken geconcentreerd, de bouillon is klaar voor je saus en neemt minder ruimte in de vriezer in beslag. Van het vlees dat je overhoudt, kun je een goede ossenstaartstoofpot maken!

    Så långt slår jag mina golfklubbor

    Längd i meter

    46gr Pitching wedge ,

    100% = 115-120

    75%     = 95-100

    50%    = 75-80

    50gr Gapwedge

    100%  = 95-103

    75%    = 77-85

    50%    = 65-70

    54gr Sandwedge

    100%  = 88-92

    75%     = 72-77

    50%    = 42-45

    58gr Lobwedge

    100%  = 78-85

    60gr lobwedge

    100% = 70-75

    75%   = 50

    50%   = 35-40

    Järn 9

    100% = 125-130

    Järn 8

    100% = 135-145

    Järn 7

    100% = 145-155

    Järn 6

    100% = 155-165

    Järn 5

    100% = 165-175

    Metall 4

    100% = 180-200

    Metall 5

    100% 210-220

    Spoon

    100% 225-235

    Big Dog

    100% = 235-270

    Bea

    Ingrediënten

    • boter 250 gram
    • schalottenlökar 2 stukken
    • kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
    • hela vitpepparkorn 8 stukken
    • rödvinsvinäger 0.5 deciliter
    • vatten 0.5 deciliter
    • äggulor 4 stukken
    • hackad persilja 1 matsked
    • hackad färsk dragon 1 msk
    • salt och peppar

    Bearnaisesås är mycket enkelt att göra om man bara har fått kläm på det.
    Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur

    Doe dit

    Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.
    Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.
    Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
    Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.
    Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.
    Strö i lite hackad persilja och dragon, smaka av med salt och peppar.

    Ceasarsalldsdressing

    • • 4 sardellfiléer
    • • 1 vitlöksklyfta, riven
    • • 1 dl riven parmesanost
    • • 2 tsk pressad citronsaft
    • • 2 dl majonnäs
    • • salt och nymald svartpeppar

    Ger ca 3 dl dressing

    Doe dit

    Lägg i majonnäs i en skål.
    Smaksätt majonnäsen med en riven vitlöksklyfta.
    Hacka sardellerna och lägg i dem
    Några drag på pepparkvarnen så du får nymalen svartpeppar.
    Lägg i parmaesanosten och pressa i citronen.
    Späd med lite vatten så du hittar rätt konsistens, dressingen skall inte vara för stabbig.

      Chicken Thai

      Doe dit:
      Blanda marinaden (sesamolja och ner)
      Skär kycklingen i strimlor eller bitar och lägg dem i marinaden att dra minst en timme
      Stek kycklingen med matolja ett par minuter. Salta och peppra. Häll på mjölk och grädde. Låt koka 3-4 notulen, smaka av med chiliflakes och salt
      Servera med sallad och jasminris

      BROR OLLES SPRÖDA PEPPARKAKOR

      2 stora rullar pepparkaksdeg

      Olle är en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg. De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men dessa är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta recept blir till två rejäla rullar pepparkaksdeg, så det bör räcka hela julen och till flera pepparkaksbak. Ett tips är att ge bort lite deg i present till någon; det brukar alltid uppskattas med en god hemgjord pepparkaksdeg i juletider. Jag använder en elektrisk bröd/kött skärare och har tjockleken inställt på väldigt väldigt tunt.

      DU BEHÖVER

      • 400 g rumstempererat (mjukt) Svenskt Smör
      • 550 g strösocker
      • 3 dl lichte siroop
      • 1 ¼ dl vispgrädde
      • 1 ¼ dl vatten
      • 4 msk Leilas Pepparkakskrydda
      • ¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
      • 3 tsk bikarbonat
      • 1 360 g (21 dl) meel
      • smält smör till pensling av bakplåtspapperet.

      WAT TE DOEN

      1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
      2. Koka upp grädde och vatten med Leilas Pepparkakskrydda. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften.
      3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
      4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre.
      5. Verwarm de oven voor op 220 grader, varmluft.
      6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord.
      7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna.
      8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) i typ 2-3 minuter och låt dem svalna på plåten.