Biff Bourgogne

  • 5 flaskor bourgogne vin (2 till grytan och 1 till kocken och 2 till sällskapet)
  • 2 kg King Edward mjölig potatis
  • 100 gr rökt sidfläsk (mordeu)
  • 2 stora morötter
  • 200 gr små gula lökar eller schalottenlök
  • 200 gr champinjoner
  • 4 msk rapsolja
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 dl vetemjöl
  • Sal, peppar samt en sockerbit
  • Persiljestjälkar, folha de louro, 1 kvist timjan
  • Haricot vertes
  • 200 gr tärnat sidfläsk
  • 200 gr smålökar
  • 1-2 krukor persilja
  • Röd mjölk till moset
  • 3-4 dl Kalvfond

Grytan ska vara svinvarm, riktigt varm !
Stek köttet i olja, inte smör, låt det topkfräsa, rör inte om för då börjar köttet koka i stället för att brynas
Bryn köttet i flera omgångar
Dela svampen i 2 delar och ner i grytan
Ta bort svålen från sidfläsket och släng ner i grytan (ta upp sen innan servering)
Tärna upp sidfläsket och ner i grytan
I med alla kryddor
Red av med mjöl om du vill ha lite tjockare sås
I med 2 flarror vin och 3-5 del kalvfond

Koka allt i ca 3 timmar.

Allt kan förberedas fram till garnityret vilket alltså är stekning av hericot vertes i smör, bryning av smålökarna, stekning av sidfläsket och garneringen med persiljan.
Koka potatismos på King Edward eller mandelpotatis

Köttfond

Du behöver

  • 1 kg rabo de boi, serrado em pedaços
  • 1 gul lök, em pedaços grandes
  • 1 morot, em pedaços grandes
  • 1 stjälk blekselleri, em pedaços grandes
  • óleo de cozinha para fritar

Gör så här

Asse a rabada no forno em 200 graus aprox 45 min até que as peças estejam douradas. Certifique-se de deixar bastante espaço entre os pedaços de carne para que o calor circule por todos os pedaços.
Pique grosseiramente os legumes e regue com um pouco de azeite. Colocar os legumes no forno com a rabada.
Depois 45 minutos você tira a carne, ao mesmo tempo que você aumenta o calor no forno 225 graus e os legumes são assados ​​em 5-7 meu.
Coloque a carne em uma panela grande e cubra com água. Bata os sabores e retire da forma com um pouco de água fria, häll ner vätskan i kastrullen.
Ferva a carne e escorra a superfície com uma concha.
Retire os legumes do forno e coloque-os na panela com a carne, certifique-se de que o líquido cubra a carne e os legumes. Deixe cozinhar a carne e os legumes 4 timmar utan lock.
Vá enchendo com água de forma que cubra a carne durante o cozimento.
Depois 4 timmars kokning skall du med enkelhet kunna dela köttet från benen.
Sila av fonden. Koka bort vätska tills du har ungefär en tredjedel kvar. Então os sabores são concentrados, o caldo está pronto para o seu molho e ocupa menos espaço no congelador. Da carne que te sobra, podes fazer uma boa rabada!

    Så långt slår jag mina golfklubbor

    Längd i meter

    46gr Pitching wedge ,

    100% = 115-120

    75%     = 95-100

    50%    = 75-80

    50gr Gapwedge

    100%  = 95-103

    75%    = 77-85

    50%    = 65-70

    54gr Sandwedge

    100%  = 88-92

    75%     = 72-77

    50%    = 42-45

    58gr Lobwedge

    100%  = 78-85

    60gr lobwedge

    100% = 70-75

    75%   = 50

    50%   = 35-40

    Järn 9

    100% = 125-130

    Järn 8

    100% = 135-145

    Järn 7

    100% = 145-155

    Järn 6

    100% = 155-165

    Järn 5

    100% = 165-175

    Metall 4

    100% = 180-200

    Metall 5

    100% 210-220

    Spoon

    100% 225-235

    Big Dog

    100% = 235-270

    Bea

    ingredientes

    • smör 250 gram
    • schalottenlökar 2 stycken
    • kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
    • hela vitpepparkorn 8 stycken
    • rödvinsvinäger 0.5 deciliter
    • vatten 0.5 deciliter
    • äggulor 4 stycken
    • hackad persilja 1 matsked
    • hackad färsk dragon 1 msk
    • salt och peppar

    Bearnaisesås är mycket enkelt att göra om man bara har fått kläm på det.
    Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur

    Gör så här

    Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.
    Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.
    Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
    Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.
    Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.
    Strö i lite hackad persilja och dragon, Tempere com sal e pimenta.

    Ceasarsalldsdressing

    • • 4 sardellfiléer
    • • 1 vitlöksklyfta, riven
    • • 1 dl riven parmesanost
    • • 2 tsk pressad citronsaft
    • • 2 dl majonnäs
    • • salt och nymald svartpeppar

    Ger ca 3 dl dressing

    Gör så här

    Lägg i majonnäs i en skål.
    Smaksätt majonnäsen med en riven vitlöksklyfta.
    Hacka sardellerna och lägg i dem
    Några drag på pepparkvarnen så du får nymalen svartpeppar.
    Lägg i parmaesanosten och pressa i citronen.
    Späd med lite vatten så du hittar rätt konsistens, dressingen skall inte vara för stabbig.

      Chicken Thai

      Gör så här:
      Blanda marinaden (sesamolja och ner)
      Skär kycklingen i strimlor eller bitar och lägg dem i marinaden att dra minst en timme
      Stek kycklingen med matolja ett par minuter. Salta och peppra. Häll på mjölk och grädde. Låt koka 3-4 minutos, smaka av med chiliflakes och salt
      Servera med sallad och jasminris

      BROR OLLES SPRÖDA PEPPARKAKOR

      2 stora rullar pepparkaksdeg

      Olle är en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg. De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men dessa är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta recept blir till två rejäla rullar pepparkaksdeg, så det bör räcka hela julen och till flera pepparkaksbak. Ett tips är att ge bort lite deg i present till någon; det brukar alltid uppskattas med en god hemgjord pepparkaksdeg i juletider. Jag använder en elektrisk bröd/kött skärare och har tjockleken inställt på väldigt väldigt tunt.

      DU BEHÖVER

      • 400 g rumstempererat (mjukt) Svenskt Smör
      • 550 g strösocker
      • 3 dl ljus sirap
      • 1 ¼ dl vispgrädde
      • 1 ¼ dl vatten
      • 4 msk Leilas Pepparkakskrydda
      • ¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
      • 3 tsk bikarbonat
      • 1 360 g (21 dl) vetemjöl
      • smält smör till pensling av bakplåtspapperet.

      FAZEM ISTO

      1. Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
      2. Koka upp grädde och vatten med Leilas Pepparkakskrydda. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften.
      3. Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
      4. Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre.
      5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
      6. Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord.
      7. Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna.
      8. Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) i typ 2-3 minuter och låt dem svalna på plåten.