Kalvfond…hemmagjord är den enda som finns…

Färdigt på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 – 5 kg sågade kalvben (ring och beställ till lokala slaktaren, typ Percys i Sollentuna, Slaktarn i Viksjö, finns även på Östermalmshallen). Går även bra med oxsvans.
  • 2 st morötter
  • 4 st lökar
  • 1 st rotselleri
  • 1 st vitlök
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 msk vitpeppar
  • 2 msk timjan
  • 5 st lagerblad

 Om man vill få en riktigt slät fond kan man sila ytterligare igenom en silduk.

 Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg upp kalvbenen på en långpanna och sätt in dem när ugnen blivit varm.
  3. Rosta kalvbenen i ca 25 minuter utan rotsaker
  4. Skala och skölj alla rotsaker & lökar, skär dem i grova i bitar.
  5. Rör om bland benen och häll över rotsakerna och in i ugnen i ca 15 min ytterligare.
  6. Fortsätt att röra om på bläcket tills benen och rotsakerna är rostade.
  7. Häll över tomatpurén och rosta 5 -10 minuter till i ugnen
  8. Häll alltsammans i en stor gryta och täck med vatten (källvatten om du har tillgång till det).
  9. Koka upp och skumma av skyn.
  10. Häll sedan ner kryddorna och koka/sjud på låg temperatur i 5-6 timmar.
  11. Sila av benen och grönsakerna och koka ner skyn tills den blir kraftig i smaken ca 2-3 timmar.
  12. Låt kallna och frys ner i petflaskor.

Enjoy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *