Ingredienser
100 g osaltade skalade pistagenötter40 g socker
5 äggulor
75 g socker
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl standardmjölk
Grovhacka nötterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde.
Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt dra 15 minuter.
Sila av gräddblandningen och ställ åt sidan.
Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Ställ åt sidan.
Vispa äggulorna fluffigt med resten av sockret.
Hetta upp gräddblandningen igen, häll över en slev av den i äggvispet under omrörning. Häll sedan över smeten i kastrullen med gräddblandningen.
Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Om du har tid får smeten gärna stå och svälla i kylen några timmar.
Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 timmar innan servering.