Fiskur og franskar

Du behöver:

  • 600-800 g gädda (eller torsk)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 l frityrolja

Frityrsmet:

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl ljus öl
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Majónesi:

  • 3 äggulor
  • 2 tsk senap
  • salt
  • peppar
  • citron, lite
  • 4-5 dl matolja

Remoulade:

  • 120 g blandade pickles
  • 4 dl av majonnäsen
  • salt
  • peppar

Alternativ Remouladsås:

  • Färdig remouladsås på tub
  • 3-4 dl av majonnäsen
  • Ett hackat syrligt äpple
  • Lite currykrydda efter smak
  • Salt och peppar

Servering:

  1. pommes frites, friterade
  2. gröna ärtor, kokta
  3. 4 klyftor citron

Nautalund með piparsósu

Pepparsås

  • 2 msk vitpepparkorn
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 msk grönpeppar
  • 0,5 msk estragon, finhackad
  • olja
  • 3 dl kalvfond, reducerad och hemgjord , (eller utspädd från koncentrerad)
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk cognac
  • 2 dl grädde

Oxfilé

  • 1 kg oxfilé (i 4 bitar)
  • rostad vitpeppar (mortlad efter rostning ) att rulla köttet i.

gera þetta:

  1. Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
  2. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
  3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  4. Låt koka ihop i ca 10 mig. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 mig.
  5. Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet.
  6. Servera med pepparsåsen.

Margarita

Margarita

4 cl tequila (Gran Centenario reposado)

2 cl triple sec (Cointreau)

3 cl limejuice

en tesked sockerlag

flögusalt

Saltkant kan man låta bli om man vill:

1. Skär till en limeklyfta och kläm lite på den så att den blir fuktig.

2. Fukta utsidan på glaset med limeklyftan.

3. Doppa glaset i flingsalt.

4. Torka av insidan med en servett; du vill inte ha salt i själva drinken.

5. Klart.

Så här gör du:

Häll i ingredienserna i shakern och skaka upp drinken med is. Sila sedan över allt i ett cocktailglas utan is eller i ett rocksglas med is. Dekorera med en limeklyfta.

Frozen:

En frusen drink vattnas ur betydligt mer än en vanlig sådan, och det innebär att du måste kompensera med mer alkohol. Av den anledningen bör du göra minst en 9:a (sex centiliter tequila och tre centiliter triple sec) när du gör drinken – gärna mer. Då fortsätter den att smaka som en vuxendrink i stället för att påminna om en insmickrande isglass. Kom ihåg att även öka sötman. En Frozen Margarita behöver uppåt tre centiliter sockerlag för att bli någorlunda aptitlig, annars får drinken ingen kropp. Slutligen bör du komma ihåg att drinken fortfarande ska vara rinnig; en välgjord Frozen Margarita ska inte se ut som en sorbet man äter med sked.

Tempurafriterad humar með chilli- og hvítlauk majónesi

Du behöver:

2 hummer

4 dl majonnäs

2 msk chili hvítlauksmauk

2 matskeiðar sítrusafa (yuzu, lime eða sítrónu)

1 msk soja

1 pakka hrísgrjónanúðlur

2 dl tempuramjöl

1,5 dl kolsýrt vatn

1 tsk bakpulver

3 l frityrolja

gera þetta

Byrjaðu með majónesinu - blandaðu majónesi við chili hvítlauksmauk, sítrusafi og soja.

Hitið steikingarolíuna í u.þ.b. 180 Röð. Steikið hrísgrjónanúðlurnar í heitu olíunni, bætið í magni eftir því hversu stóran pott eða steikara er. Steikið núðlurnar í lotum og hafðu í huga að þær vaxa í steikinni. Steikið u.þ.b. 1 mín í hverri umferð.

Skerið humar í u.þ.b. 3 cm stóra bita.

Blandið tempura hveiti við kúla vatn og lyftiduft. Bætið við smá ís eða snjó til að halda batterinu köldum.

Steikið með grænmetisstykki eða svipuðu svo þið vitið að deigið er nógu þykkt, það ætti að mynda þunnt lag af deigi yfir humarinn á næstu augnablikum.

Dýfðu humarbitunum í deigið og steiktu í u.þ.b. 180 grader i ca 2 minuter.

Berið fram með núðlunum í skál og setjið svo humarinn í „fuglanetið af núðlum“. Berið fram með majónesi..

Ekki hika við að bera fram aðra sítrusneið líka en ekkert er nauðsynlegt!

Pipar sósu fyrir grilluðu kjöti

innihaldsefni

2 st schalottenlökar

1–2 msk hela pepparkorn *rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar – välj eller blanda (börja med mindre mängd)

smör att steka i

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 tsk dijon

1 msk tomatpuré

1 msk tamarisoja

1 msk kalvfond

1/2 dl balsamvinäger eller rött vin

1 krm salt

Instruktioner

Krossa pepparn i en mortel eller dylikt och finhacka löksen. Fräs i smör till det mjuknat och fått lite färg.

Rör ner alla ingredienser och smaka av något.

Låt reducera (koka ner) till önskad konsistens..

Sjóða fyrir jólin

2.25 dl grötris, rundkorningt

3 dl vatten

1.5 msk smör

0.75 teskeið salt

10.5 dl mjölk (3%)

1.5 msk socker

1.5 st kanelstång (kan uteslutas)

1. Mät upp risgryn och vatten i en kastrull. Tillsätt salt (0,5-1 tsk) , smör, och ev. en bit kanelstång. Koka på svag värme under lock i ca. 10 minuter.

2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt och låt det hela får svälla på mycket svag värme under lock ca. 30-40 minuter utan omrörning. Tillsätt socker och rör om. (Jag kokade min i 45 minuter utan omrörelse. Tillsatte socker och rörde sedan om och ställde den för att kallna, blev då lagomt tjock)

3. Tips!Jag lägger en metallsträng mellan kastrullen och plattan, det är då mindre risk att det bränns vid.

4. Av kall risgrynsgröt kan man göra Ris á la Malta, Ris á la Malta med muskovadosocker, Apelsinris, Karelska piroger m.m.

5. Risgrynsgröten serveras med kall mjölk, socker och ev. dofta över med kanel.

6. Tips! Istället för att låta gröten småkoka i en gryta på spisen så kan man grädda den i ugnen i en ugnssäker form med lock i ca. 45 min-1 timme eller längre i 120 Röð, rör om då och då tills den har tjocknat.

7. Tips! Koka gröt i soffan. När du tillsatt mjölken och kokat upp på nytt, ta kastrullen från värmen och slå in kastrullen i några dagstidningar. Vira in kastullpaketet i en filt och lägg filtpaketet i soffan över natten.

kókos kræklingi

4 portioner

Koka aldrig musslor länge. då blir de sega som gummi! Musslorna ska bara precis öppna sig, då är de klara. Den här rätten är god att göra även med vongole eller hjärtmusslor.

DU BEHÖVER

2 nät blåmusslor
1 pkt bacon
4 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 påsar (1g) saffran
4 kanelstänger
2 dósir kókosmjólk
Saft av 1  limefrukt
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

HVAÐ Á AÐ GERA
  1. Tvätta musslorna och kontrollera att de är stängda. Släng dem som inte sluter sig.
  2. Tärna baconet, skala och hacka lök och vitlök fint.
  3. Värm oljan i en kastrull och fräs baconet.
  4. Tillsätt schalottenlök, vitlök, saffran, kanelstänger, salt och peppar och fräs i 1-2 minuter.
  5. Släng i musslorna och fräs runt snabbt i kastrullen
  6. Tillsätt kokosmjölken och låt den och musslorna få ett uppkok och koka under lock i cirka 2 minuter.
  7. Pressa i limesaften och smaka av, Servera gärna musslorna med grillat lantbröd.

bandarískir pönnukökur

Amerikanska pannkakor 

Portioner: 4 pers

innihaldsefni:

  • 2 1/2 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 msk socker

  • 1 krm salt

  • 2 1/2 dl mjölk 

  • 2 msk smält smör

  • 1 egg

  • smör till stekning

gera þetta: 

  1. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och slutligen ägget. Vispa allt till en slät smet.

  2. Pensla en stekpanna med smör och klicka ut ca 1 matsked smet per pannkaka.

  3. Grädda ca 1 1/2 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1 1/2 minut. 

  4. Servera direkt.