Grym pommes frittes

Du behöver

2 l water
1 eetlepels azijn,,sv,kg aardappelen melig,,sv,ex Kung Edward,,en,frituurolie,,sv,Kook water met azijn en zout,,sv,Snijd de aardappelen in staafjes,,sv,stap,,sv,Kook de aardappelen staven goed na over,,sv,De aardappelen zal niet barsten,,sv,Neem en laten drogen op keukenpapier rond,,sv,Verhit de frituurolie te,,sv,Bak de aardappelen over,,sv,Neem laten drogen op keukenpapier rond,,sv,Verhit de olie,,sv,Bak de aardappelen eindelijk over,,sv,Laten drogen op papier en zout voor het opdienen,,sv,Voor nog krokanter resultaten,,sv,het bevriezen van de aardappelen na de eerste koekenpan en bak de gewenste in ste hoeveelheid,,sv,dobbelen,,sv,oxbuljong,,no,olie,,de,helder,,sv,gember,,sv,chili peppers,,sv,stam,,sv,stengel bleekselderij,,sv,verpakking,,id,olie,,sv,Chipotle,,en,Trimmen en snijd het vlees in grote stukken,,sv,Brown het vlees in batches in de olie in een gietijzeren pot,,sv,Neem het vlees,,sv,versnipperen het spek,,sv, 12 %
1-2 kg mjölig potatis, ex Kung Edward
1 MSK zout
frityrolja

Doe dit

Koka upp vattnet med ättikan och saltet. Skär potatisen i stavar.

Steg 1
Koka potatisstavarna försiktigt ca 8-10 notulen. Potatisen ska inte spricka.

Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 notulen.

Steg 2
Värm frityroljan till 180 grader. Fritera potatisarna ca 1-2 notulen. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 notulen.

Steg 3
Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisarna slutligen ca 3 notulen. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera den mängd som önskas enligt ste

Chiligryta

1,2 kg hoog rif, hoog rif
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 dl vinäger, rödvinsvinäger
1 msk honung
0,5 tärning(ar) oxbuljong, + 2,5 kopjes water
5 dl Öl, ljust
2 burk(ar) tomater, krossade
2 st laurierblad
2 msk ingefära
2,5 st chilipeppar, urkärnade
10 st vitlöksklyfta(of)
5 stjälk(ar) blekselleristjälk(ar)
2 st morot
2 st gul lök(ar)
1 paket spek
1 st olja
2,5 st Chipotle
2 st paprika, röd

Tillagning

1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.

2. Strimla baconet. hak uien,,sv,chili en gember fijn en bak ze in de pan,,sv,zodat het krijgt wat kleur,,sv,Doe het vlees terug en zet de geplette tomaten,,sv,bier en bouillon,,sv,Voeg de honing,,sv,azijn en kruiden en laat het vlees zachtjes sudderen,,sv,Core en delen van de paprika in grote stukken,,sv,Voeg in de pan en kook nog eens 1-2 uur of tot het vlees voelt echt mals,,sv,Breng op smaak en serveer met chili Ten tweede komt corn,,sv,Black bönröra en brood,,sv, wortelen, selderij, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.

3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.

4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.

5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.

Burger

Du behöver

  • 600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen
  • zout
  • 500 g grädde, iskall
  • 4 äggulor, iskalla
  • 0,5 tsk epiche riche/fyra kryddor
  • 3 dl dagsgammalt bröd, rivet
  • 100 g smör
  • 2 dl gröna ärtor

Potatismos

  • 800 g potatis, skalad
  • 2 dl gräddmjölk, hälften grädde/mjölk
  • 200 g smör
  • zout

Accessoires:

  • rårörda lingon

Doe dit

Skala och koka potatisen.Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät.

Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen.

Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång.

När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen.

Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil.

Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta och inte bränns.

Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör.

Smaka av med salt.

Bryn 100 g smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna.

Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.

Epiche Riche = fyra kryddor, 1 portion består av:

  • 1 krm Muskotnöt,
  • 1 krm kryddpeppar,
  • 2 krm vitpeppar,
  • 1krm kryddnejlika.

Dubbla allt eftersom man vill ha större “dos” av kryddor.

Hemmagjord Nutella

Ingrediënten:

  • 175 g skalade, rostade hassel nötter
  • 100 g mörk choklad av god kvalitet, 70 %
  • Skal och saft av 1 apelsin
  • 3 MSK honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 nypa flingsalt


Doe dit:

  1. Mixa hasselnötter och mörk choklad fint i en mixer.
  2. Tillsätt rivet apelsinskal och saft, honung, kokosolja och flingsalt och fortsätt att mixa tills det går ihop och blir slätt.
  3. Häll upp nutellan i en glasburk och förvara svalt i kylskåp.
  4. Ta fram krämen i god tid före användning, eftersom den stelnar i kylskåp.