Bullar

Knep för extra saftiga bullar:

1 Smält inte smöret! Det suger åt sig av mjölet och gör bullarna torra. Jobba istället in smöret för hand när degen har knådats i några minuter.

2 Ta hellre för lite mjöl än för mycket, och väg det gärna. För mycket mjöl gör bullarna tyngre och då blir de snabbt torra. Dessutom jäser de inte lika bra när degen är för stinn. Precis när degen släpper bunkens kanter så är den perfekt!

3 Jäs gärna över natten i kylen. Längre jästid ger saftigare bullar för att mjölet i lugn och ro får suga åt sig både vätskan och smakerna. Degen är färdigjäst när den har dubblat i storlek och buktar tillbaks när man petar på den med ett finger.

Recept på kanelbullarna:

Ca 20-25 bullar.

Du behöver:

• 5 dl mjölk

• 1 msk hel kardemumma

• 20 g jäst

• 1 tsk salt

• 1,5 dl strösocker

• 1 ägg

• 150 g rumsvarmt smör

• 13-15 dl vetemjöl special

Fyllning:

• 150 g rumsvarmt smör

• 1,5 dl strösocker

• 1 msk vaniljsocker

• 2 msk kanel

Sockerlag:

• 1 dl vatten

• 1,5 dl strösocker

• Pärlsocker

Gör så här:

1. Mortla kardemumman och tillsätt i mjölken. Ljumma den till ca 20 grader.

2. Lös jästen med kardemummamjölken och tillsätt sen övriga ingredienser. Spar någon deciliter av mjölet till utbakningen. Jobba degen i maskin 7 minuter eller för hand i 10 min, tills den släpper degkroken eller bänken och känns jämn, blank och smidig.

3. Gör en stor rund boll av degen och pudra över lite mjöl. Lägg en stor bit plastfolie över degen och låt den jäsa i lugn och ro på dragfri plats i 60 min.

4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.

5. Ta bort plasten och tryck till degen med händerna en gång. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen på hela rektangeln och vik sen över ena halvan över den andra så den blir dubbel.

6. Skär 20-25 st remsor ca 4 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna in under bullen. Jäs 60 min till under kökshandduk.

7. Grädda i ca 10-13 min I 230 graders värme. Under tiden, koka upp vatten och socker till en sockerlag som du sen penslar bullarna med så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker.

Svalna på galler.

Grym pommes frittes

Du behöver

2 l di acqua
1 msk ättika, 12 %
1-2 kg mjölig potatis, ex Kung Edward
1 msk salt
frityrolja

Gör så här

Koka upp vattnet med ättikan och saltet. Skär potatisen i stavar.

Steg 1
Koka potatisstavarna försiktigt ca 8-10 minuter. Potatisen ska inte spricka.

Ta upp och låt torka på hushållspapper ca 20 minuter.

Steg 2
Värm frityroljan till 180 grader. Fritera potatisarna ca 1-2 minuter. Ta upp låt torka på hushållspapper ca 20 minuter.

Steg 3
Värm oljan till 180 grader. Fritera potatisarna slutligen ca 3 minuter. Låt torka på papper och salta före servering. För ännu krispigare resultat, frys potatisarna efter första friteringen och fritera den mängd som önskas enligt ste

Chiligryta

1,2 kg alta barriera corallina, alta barriera corallina
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 dl vinäger, rödvinsvinäger
1 msk honung
0,5 tärning(ar) oxbuljong, + 2,5 dl vatten
5 dl Öl, ljust
2 Burk(ar) tomater, krossade
2 st alloro
2 msk ingefära
2,5 st chilipeppar, urkärnade
10 st vitlöksklyfta(O)
5 stjälk(ar) blekselleristjälk(ar)
2 st morot
2 st gul lök(ar)
1 paket bacon
1 st olja
2,5 st Chipotle
2 st paprika, röd

Tillagning

1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.

2. Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.

3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt i 1 timme.

4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare i 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.

5. Smaka av och servera med chilistuvad majs, svart bönröra och bröd.

Wallenbergare

Du behöver

  • 600 kalvfärs g,,en,ghiacciata,,sv,ma non congelati,,sv,g di panna,,sv,ghiacciato,,sv,cucchiaino epiche Riche / quattro spezie,,sv,giorno dl pane vecchio,,sv,rivetto,,en,piselli dl,,sv,purè di patate,,sv,g patata,,sv,la metà crema / latte,,sv,Sbucciare e bollire potatisen.Blanda metà inferiore della carne macinata di ghiaccio in un frullatore matberedare.Tillsätt,,sv,della crema,,sv,sale e metà dei tuorli d'uovo mentre la macchina è in funzione,,sv,amalgamare trito è liscia,,sv,Aggiungere il tutto in una ciotola e fare la stessa cosa di nuovo,,sv,Mescolare il trito rimanente insieme,,sv,Quando tutto è tritato e mescolato in una ciotola,,sv,rifiutato l'ultima crema a mano con le spezie,,sv,Panera quattro hamburger del giorno finemente grattugiata pane vecchio o il pangrattato pressati attraverso un setaccio,,sv, iskall, men ej frusen
  • salt
  • 500 g grädde, iskall
  • 4 äggulor, iskalla
  • 0,5 tsk epiche riche/fyra kryddor
  • 3 dl dagsgammalt bröd, rivet
  • 100 g smör
  • 2 dl gröna ärtor

Potatismos

  • 800 g potatis, skalad
  • 2 dl gräddmjölk, hälften grädde/mjölk
  • 200 g smör
  • salt

accessori:

  • mirtilli rossi

Gör så här

Skala och koka potatisen.Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät.

Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen.

Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång.

När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen.

Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil.

Poi friggere nel burro a fuoco medio in modo da ottenere un'area d'oro e non bruciati,,sv,Scolare le patate e mescolare liscia con miscelatore elettrico insieme con burro e burro,,sv,Bryn,,en,quando comincia a odore noci e scurisce,,sv,Togliere dal fuoco e piegare i piselli,,sv,Servire con purè di Wallenberg,,sv,piselli e mirtilli rossi,,sv,Epiche Riche = quattro spezie,,sv,porzione costituita da,,sv,pizzichi noce moscata,,sv,spezie KRM Peppi,,is,pizzichi di chiodi di garofano,,sv,Doppio tutto perché si vuole di più,,sv,di,,pt,spezie,,sv,g sbucciate,,sv,nocciole tostate,,sv,g di cioccolato fondente di buona qualità,,sv,Scorza e il succo di,,sv,cucchiai di olio di cocco,,sv,Mescolare le nocciole e cioccolato fondente finemente in un frullatore,,sv,Aggiungere la scorza d'arancia e succo di frutta,,sv,miele,,sv.

Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör.

Smaka av med salt.

Bryn 100 g smör, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna.

Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.

Epiche Riche = fyra kryddor, 1 portion består av:

  • 1 krm Muskotnöt,
  • 1 krm kryddpeppar,
  • 2 krm vitpeppar,
  • 1krm kryddnejlika.

Dubbla allt eftersom man vill ha större “dos” av kryddor.

Nutella fatta in casa,sv

Ingredienser:

  • 175 g skalade, rostade hassel nötter
  • 100 g mörk choklad av god kvalitet, 70 %
  • Skal och saft av 1 apelsin
  • 3 msk honung
  • 2 msk kokosolja
  • 1 nypa flingsalt


Gör så här:

  1. Mixa hasselnötter och mörk choklad fint i en mixer.
  2. Tillsätt rivet apelsinskal och saft, honung, olio di cocco e sale marino e continuare a mescolare fino a fondersi e diventa liscia,,sv,Versare nutellan in un barattolo di vetro e mantenere fresco in frigorifero,,sv,Prendere la crema bene prima dell'uso,,sv,perché si solidifica in frigorifero,,sv,bridge_dock #Stockholm # Jarfalla,,sv,Görveln #Stockholm #power_walk,,en,Pizza #homemade #wilaneva,,en.
  3. Häll upp nutellan i en glasburk och förvara svalt i kylskåp.
  4. Ta fram krämen i god tid före användning, eftersom den stelnar i kylskåp.