pandekager,sv

Ingredienser
mjölk 6 dl
danskvand 0.5 dl
æg 3 St.
vetemjöl 2.5 dl
salt 0.5 tsk

Dermed er

1 Blanda mjöl och salt i en bunke.
2 tilføje 3 kop mælk og pisk sammen indtil glat.
3 Pisk i den resterende mælk og æg i dejen.
4 Lad dejen svulme i ca. 30 minutter.
5 Tilføj kulsyreholdigt vand lige før du steger pandekagerne at få en ekstra fluffy dej.
6 Varm en stegepande og kog pandekagerne i smør, indtil de får en gylden farve på begge sider.
7 Serveres pandekager med friske bær!

Smarrig Pizza

Piero Morenos pizza

Pizzadeg
fingervarmt vatten 6 dl
vetemjöl special 13 dl
jäst 50 g
salt 1 tsk

Tomatsås
körsbärstomater (1 burk) 400 g
olivolja 0.5 dl
torkad oregano 1 msk
salt och nymalen svartpeppar 1 nypa
vitlök 2 klyftor

Exempel på fyllning
rökt skinka
salami
spetspaprika
pepperoni
rödlök
färska champinjoner
ananas
gorgonzola
mozzarella
hårdost t.ex. grevé eller parmesan
färska kryddörter

Befria pizzan från oket av burkchampinjoner, billig pressad skinka och färdigriven hushållsost på påse.
Lägg till 90 minuter för jäsningen.

Gør dette

1 Värm vattnet så att det blir fingervarmt, 37˚. Häll mjölet i en degblandare eller bunke. Smula ner jästen i vattnet och rör tills den löst sig.

2 Arbeta in degspadet i mjölet, lite i taget, och tillsätt slutligen saltet. Arbeta degen i sammanlagt 10 minutter, dubbla tiden om du arbetar degen för hand. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 ½ timme.

3 Värm ugnen till 250° och sätt in en ugnsplåt eller baksten mitt i ugnen.

4 Mixa körsbärstomaterna till tomatsåsen i en kastrull. Rör ner olivolja, oregano, salt og peber. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Värm hastigt upp såsen och låt svalna.

5 Kavla eller tryck ut degen till sex tunna pizzabottnar på mjölad arbetsbänk. Lägg pizzorna på bakplåtspapper, låt jäsa i 5–6 minuter.

6 Bred på tomatsås och fördela önskad fyllning på pizzabottnarna. Krydda med svartpeppar och toppa med riven ost.

7 För över en pizza åt gången på den varma plåten och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minutter.

8 Lägg färska kryddörter på pizzan strax före servering.

Tomtegröt

Ingredienser
rundkornigt ris 2 dl
vatten 4 dl
kanelstång 1
salt 1 tsk
mjölk 7 dl
vispgrädde 3 dl
vaniljstång 0.5
smör 1 msk

Tilbehør
mjölk
malen kanel
strösocker

Gør dette

1. Mät upp riset i en tjockbottnad kastrull och slå på vattnet. Lägg ner kanelstången och saltet, koka upp och låt koka i 10 minuter tills vattnet har kokat in.

2. Blanda mjölken och grädden och häll ner i kastrullen. Tillsätt vaniljstången, delad på längden, och rör ner smöret. Låt sjuda på svag värme i 40–45 minuter. Rör om då och då.

3. Ta upp vaniljstången innan du serverar gröten med kall mjölk, kanel och socker.

Janssons fristelse

Gør dette
1. Start med at opvarme ovnen til 200 ° C.
2. Skræl kartoflerne og skær dem i strimler. Skræl løgene og derefter skære den i tynde halve måner.
3. Steg de skivede løg bløde i smør over svag varme.
4. Smør en bradepande og begynde lagdeling kartofler, løg og ansjoser (gemme bouillon fra en af ​​dåserne). End omgange uden kartofler på toppen.
5. Kog fløde blandes med mælk. Hæld gräddmjölken og ansjos bouillon af ovnen fad.
6. Drys med rasp og klik på smør.
7. Bage Jansson fristelsen i den nedre del af ovnen i 60-90 minutter.
Tilføj på aluminiumsfolie hvis det bliver for meget farve.

Långkokt chili på högrev med mörk choklad.

6 personer
tid: 3 timmar och 45 minutter

Du behöver:
1 kg tärnad högrev
1 gul lök (finhackad)
1 msk smör
1 msk olja
1 röd chilifrukt (finhackad)
2 burkar krossade tomater
3 msk kalvfond
3 flaskor öl
2 chipotle chilli, stött i mortel
1 tsk anchochili
2 laurbærblad
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 lime, skal och saft
salt og peber

Till servering:
2 frisk fløde

Gør dette:
Putsa köttet och tärna det i bitar.
Bryn köttet och löken i smör och olja i en gjutjärnsgryta.
Finhacka den färska chilin.
Slå på krossade tomater, kalvfond och öl.
Tillsätt alla kryddor och låt sjuda i cirka 3 timmar.
Riv den mörka chokladen och blanda i grytan (spara lite till garnering).
Smaka av grytan med limesaft, salt og peber.
Toppa grytan med crème fraiche, riven choklad och rivet limeskal.

Thailändsk fiskgryta med räkor.

6 personer
tid: 40 minutter

Du behöver:
3 citrongräs
1 msk olja
3 msk röd thaicurry
2 burkar kokosmjölk
2 röda chilifrukter (finhackade)
1 vitlöksklyfta (hackad)
2 msk finriven ingefära
1 kryddmått chiliflakes
1 lime, rivet skal och saft
1 msk hackad koriander
salt
1 kg koljafilé
1/2 kg rejer med skal

Gør dette:
Banka citrongräset med skaftet på kniven (för att lösgöra smakerna).
Hetta upp en gryta och häll på oljan och den röda curryn och fräs en liten stund.
Häll på kokosmjölken och lägg i citrongräset.
Låt koka upp.
Lägg i alla kryddor, rivet limeskal och limesaft. Smaka av, tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.
Skala räkorna och skär fisken i kuber. Lägg i fisken och låt koka med i några minuter. Fiska upp citrongräset.
Lägg till sist i räkorna och toppa med finhackad koriander.
Om du önskar mer styrka kan du även toppa med chiliflakes.
Servera gärna med jasminris.

Kryddig cajunkyckling med chorizo.

6 personer
tid: 1 timme och 20 minutter

Du behöver:
2 gula lökar (klyftade)
2 hvidløgsfed
1 msk smör
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 kopper vand
2 dl grädde
3 msk kycklingfond
1 krm chiliflakes
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 röd chilifrukt (finhackad)
2 msk bladpersilja (finhackad)
2 laurbærblad
1 hel majskyckling
3 msk soja
4 chorizokorvar, ca 300 g

Gør dette:
Stek lök och vitlök i smör och olja.
Blanda ihop krossade tomaterna med tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond. Lägg i löken i tomatblandningen.
Blanda ihop kryddblandning med chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, bladpersilja och lagerblad.
Torka av kycklingen och pensla den med soja. Ta lite av kryddblandningen och gnid in kycklingen.
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Häll i resten av kryddblandningen i tomatsåsen.
Blanda i kryddorna väl, lägg sedan i centimetertjocka skivor av chorizo korv. Häll över tomatsåsen runt om kycklingen.
Låt kycklingen lagas i ugn, 200° i ca 50–60 minuter.
Ös kycklingen då och då för att få ytterligare smak.

Tacopaj

För 4 personer

Pie Crust

4 dl mel
50 g margarine / smør
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mælk / kærnemælk

gøre dette:

Bland mel, bagepulver og salt med smør og tilsæt mælk eller kærnemælk. Arbejde hurtigt ind i en dej.
Tilføj kold 30 minutter.
Tryk formularen og præ-bage den 10 minutter 225 C.

Topping:

500 g hakkekød (hakket oksekød eller blandet hakket)
nbsp;1 lök (hackad)
nbsp;1 taske tacomix
2 spiseskefulde mel
1 kopper vand (drygt)
2 hvidløgsfed (hackade)
4 tomater (hackade)
4 Feferoni, i mindre stykker
2 dl creme fraiche
4 spiseskefulde mayonnaise
1 dl splittet ost

gøre dette

Ovnen skal være på 250 C.
Brun hakket oksekød med løg.
Tilsæt taco krydderier og hakkede fed hvidløg.
Flyt lidt rundt.
Drys melet og rør det ordentligt.
Tilsæt vand og lad det simre i så som så 10 minutter.
Hæld i tærte shell.

Tilsæt tomater (og Feferoni) af hakket kød. Bland creme fraiche med mayonnaise og spredt over tomaterne og feferonin.
Drys med ost.
Lade stå i ovnen 15-25 minutter.

Butter milk

Buttermilk är rätt vanligt i utländska recept och inte något vi har här i Sverige.

Buttermilk
1 kop (2,3dl) mjölk
1 spiseskefuld eddike

Vill du göra mer eller mindre så utgå från dessa mått.

Gør dette:
Håll i mjölken i ett glas och tillsätt vinägern.

Rör om lätt och låt det sedan stå i ca 10 mig.
Nu är det klart att användas!