pannenkoeken

Ingrediënten
melk 6 dl
koolzuurhoudend water 0.5 dl
eieren 3 st
meel 2.5 dl
zout 0.5 tsk

Te doen is

1 Blanda mjöl och salt i en bunke.
2 toevoegen 3 kopje melk en klop tot een glad.
3 Klop in de rest van de melk en eieren in het beslag.
4 Laat het beslag deining voor ongeveer 30 notulen.
5 Voeg koolzuurhoudend water net voordat je bak de pannenkoeken om een ​​extra fluffy beslag krijgen.
6 Verhit een koekenpan en bak de pannenkoeken in de boter tot ze een gouden kleur te krijgen aan beide zijden.
7 Serveer de pannenkoeken met verse bessen!

Smarrig Pizza

Piero Morenos pizza

Pizzadeg
fingervarmt vatten 6 dl
vetemjöl special 13 dl
jäst 50 g
zout 1 tsk

Tomatsås
körsbärstomater (1 burk) 400 g
olivolja 0.5 dl
torkad oregano 1 msk
salt och nymalen svartpeppar 1 nypa
vitlök 2 klyftor

Exempel på fyllning
rökt skinka
salami
spetspaprika
pepperoni
rödlök
färska champinjoner
ananas
gorgonzola
mozzarella
hårdost t.ex. grevé eller parmesan
färska kryddörter

Befria pizzan från oket av burkchampinjoner, billig pressad skinka och färdigriven hushållsost på påse.
Lägg till 90 minuter för jäsningen.

Doe dit

1 Värm vattnet så att det blir fingervarmt, 37˚. Häll mjölet i en degblandare eller bunke. Smula ner jästen i vattnet och rör tills den löst sig.

2 Arbeta in degspadet i mjölet, lite i taget, och tillsätt slutligen saltet. Arbeta degen i sammanlagt 10 notulen, dubbla tiden om du arbetar degen för hand. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 ½ uur.

3 Värm ugnen till 250° och sätt in en ugnsplåt eller baksten mitt i ugnen.

4 Mixa körsbärstomaterna till tomatsåsen i en kastrull. Rör ner olivolja, oregano, salt och peppar. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Värm hastigt upp såsen och låt svalna.

5 Kavla eller tryck ut degen till sex tunna pizzabottnar på mjölad arbetsbänk. Lägg pizzorna på bakplåtspapper, låt jäsa i 5–6 minuter.

6 Bred på tomatsås och fördela önskad fyllning på pizzabottnarna. Krydda med svartpeppar och toppa med riven ost.

7 För över en pizza åt gången på den varma plåten och grädda mitt i ugnen i cirka 10 notulen.

8 Lägg färska kryddörter på pizzan strax före servering.

Tomtegröt

Ingrediënten
rundkornigt ris 2 dl
vatten 4 dl
kanelstång 1
zout 1 tsk
melk 7 dl
vispgrädde 3 dl
vaniljstång 0.5
boter 1 msk

Accessoires
melk
malen kanel
strösocker

Doe dit

1. Mät upp riset i en tjockbottnad kastrull och slå på vattnet. Lägg ner kanelstången och saltet, koka upp och låt koka i 10 minuter tills vattnet har kokat in.

2. Blanda mjölken och grädden och häll ner i kastrullen. Tillsätt vaniljstången, delad på längden, och rör ner smöret. Låt sjuda på svag värme i 40–45 minuter. Rör om då och då.

3. Ta upp vaniljstången innan du serverar gröten med kall mjölk, kanel och socker.

Janssons verleiding

Doe dit
1. Begin met het verwarmen van de oven tot 200 ° C.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in reepjes. Pel de uien en snijd deze in dunne halve manen.
3. Bak de gesneden uien zacht in de boter op laag vuur.
4. Vet een ovenschaal en start lagen aardappelen, uien en ansjovis (sparen de bouillon van een van de bussen). End ronden met geen aardappelen bovenop.
5. Kook de room gemengd met melk. Giet gräddmjölken en ansjovis bouillon van de ovenschaal.
6. Bestrooi met paneermeel en klik op boter.
7. Bak Jansson verleiding in het onderste deel van de oven 60-90 notulen.
Add on aluminiumfolie als het te veel kleur krijgt.

Lang gekookte chili op halslap met donkere chocolade.

6 personen
Tijd: 3 timmar och 45 notulen

Du behöver:
1 kg tärnad högrev
1 gul lök (finhackad)
1 msk smör
1 msk olja
1 röd chilifrukt (finhackad)
2 burkar krossade tomater
3 msk kalvfond
3 flaskor öl
2 chipotle chilli, stött i mortel
1 tsk anchochili
2 laurierblad
2 kanelstänger
1 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 lime, skal och saft
salt och peppar

Till servering:
2 verse room

Doe dit:
Putsa köttet och tärna det i bitar.
Bryn köttet och löken i smör och olja i en gjutjärnsgryta.
Finhacka den färska chilin.
Slå på krossade tomater, kalvfond och öl.
Tillsätt alla kryddor och låt sjuda i cirka 3 uur.
Riv den mörka chokladen och blanda i grytan (spara lite till garnering).
Smaka av grytan med limesaft, salt och peppar.
Toppa grytan med crème fraiche, riven choklad och rivet limeskal.

Thailändsk fiskgryta med räkor.

6 personen
Tijd: 40 notulen

Du behöver:
3 citrongräs
1 msk olja
3 msk röd thaicurry
2 burkar kokosmjölk
2 röda chilifrukter (finhackade)
1 vitlöksklyfta (hackad)
2 msk finriven ingefära
1 kryddmått chiliflakes
1 lime, rivet skal och saft
1 msk hackad koriander
zout
1 kg koljafilé
1/2 kg räkor med skal

Doe dit:
Banka citrongräset med skaftet på kniven (för att lösgöra smakerna).
Hetta upp en gryta och häll på oljan och den röda curryn och fräs en liten stund.
Häll på kokosmjölken och lägg i citrongräset.
Låt koka upp.
Lägg i alla kryddor, rivet limeskal och limesaft. Smaka av, tillsätt eventuellt lite salt om det behövs.
Skala räkorna och skär fisken i kuber. Lägg i fisken och låt koka med i några minuter. Fiska upp citrongräset.
Lägg till sist i räkorna och toppa med finhackad koriander.
Als u meer vermogen wilt, kunt u ook de top met chiliflakes.
Serveer met jasmijnrijst.

Pittige cajun kip met chorizo.

6 personen
Tijd: 1 timme och 20 notulen

Du behöver:
2 gula lökar (klyftade)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 kopjes water
2 dl grädde
3 msk kycklingfond
1 krm chiliflakes
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 röd chilifrukt (finhackad)
2 msk bladpersilja (finhackad)
2 laurierblad
1 hel majskyckling
3 msk soja
4 chorizokorvar, zoals 300 g

Doe dit:
Stek lök och vitlök i smör och olja.
Blanda ihop krossade tomaterna med tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond. Lägg i löken i tomatblandningen.
Blanda ihop kryddblandning med chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, bladpersilja och lagerblad.
Torka av kycklingen och pensla den med soja. Ta lite av kryddblandningen och gnid in kycklingen.
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Häll i resten av kryddblandningen i tomatsåsen.
Blanda i kryddorna väl, lägg sedan i centimetertjocka skivor av chorizo korv. Häll över tomatsåsen runt om kycklingen.
Låt kycklingen lagas i ugn, 200° i ca 50–60 minuter.
Ös kycklingen då och då för att få ytterligare smak.

Tacopaj

Voor 4 personen

Pajskalet

4 dl mjöl
50 g margarin/smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl mjölk/filmjölk

Gör såhär:

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt med smör och tillsätt mjölk eller filmjölk. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Lägg kallt i 30 notulen.
Tryck ut i form och förgrädda i 10 minuter i 225 C.

Fyllning:

500 g färs (nötfärs eller blandfärs)
nbsp;1 lök (hackad)
nbsp;1 påse tacomix
2 eetlepels bloem
1 kopjes water (goed)
2 vitlöksklyftor (gehackt)
4 tomater (gehackt)
4 feferoni, i mindre bitar
2 dl creme fraiche
4 eetlepel mayonaise
1 dl riven ost

Gör såhär

Ugnen ska vara på 250 C.
Bryn köttfärs med löken.
Tillsätt tacokryddorna och hackade vitlöksklyftorna.
Rör runt lite.
Strö i mjölet och rör ner det ordentligt.
Tillsätt vatten och låt puttra i sådär 10 notulen.
Häll i pajskalet.

Lägg tomater (och feferoni) över köttfärsen. Blanda ihop creme fraiche med majonäs och bred över tomaterna och feferonin.
Bestrooi met kaas.
Laten in de oven staan 15-25 notulen.

karnemelk

Buttermilk är rätt vanligt i utländska recept och inte något vi har här i Sverige.

Buttermilk
1 cup (2,3dl) melk
1 msk vinäger

Vill du göra mer eller mindre så utgå från dessa mått.

Doe dit:
Håll i mjölken i ett glas och tillsätt vinägern.

Rör om lätt och låt det sedan stå i ca 10 mijn.
Nu är det klart att användas!