Whiskey Sour Slushy

INGREDIENTS
1 cup = 2,4 dl

For the Slushy Base:
1 1/4 cup lemon juice from 8 to 10 lemons
1 1/2 cups filtered or bottled water
1 cup corn syrup
7 tablespoons bourbon or rye, plus more for serving
1 tablespoon grated lemon zest from 1 to 2 lemons
3/4 teaspoon kosher salt
For the Red Wine Syrup:
1 1/2 cups red wine (see note)
3/4 cup sugar

DIRECTIONS
1.
For the Slushy Base: In a large bowl whisk together lemon juice, water, corn syrup, whiskey, lemon zest, and salt until very well combined. Transfer to freezer and chill until very cold, about 1 1/2 hours.

2.
Transfer chilled base into ice cream maker and churn until base looks like a soft sorbet without visible liquid pooling at the top. A spoon pressed against the base should leave a clear indentation once removed. Transfer churned base to an airtight container and chill in freezer until ready to serve.

3.
For the Red Wine Syrup: In a small saucepan, whisk together wine and sugar over high heat. Once all sugar is dissolved, let wine boil until it reduces in volume by half, bubbles begin to stack on each other, and the syrup reads 222°F on a candy thermometer. Transfer to a small container and chill in refrigerator until ready to serve.

4.
To Assemble: Spoon 1 to 2 tablespoons of wine syrup in the bottom of each bowl or cup. Scoop about 1/2 cup slushie base into a small work bowl, then stir in additional whiskey to each person’s taste. Slushy base will remain semi-solid even with a generous amount of added alcohol. Serve with a spoon or a thick straw.

Dirty Mojito Slushie

WHAT YOU WILL NEED

1 cup = 2,4 dl

1 cup fresh squeezed lime juice
1 cup water
1/2 cup regular sugar, or light brown sugar
1/2 cup dark rum
a small handful of fresh mint leaves
3/4 tsp powdered gelatin (optional)
Order Ingredients

INSTRUCTIONS

Put the mint leaves at the bottom of a bowl. Add the water and crush the mint well to release the flavor. Add the sugar and stir or whisk until it is dissolved. Make sure it gets completely dissolved. Strain to remove the mint.
Add the lime juice and rum and stir well. Refrigerate for 30 minutes.
Dissolve the gelatin in 1 tablespoon of water and let sit for a few minutes.
Whisk the gelatin into the lime juice and rum until it is completely incorporated.
Pour into the bowl of your ice cream maker and process as if you were making ice cream or sorbet. It will take about 20 minutes for the mix to get to a soft slushy stage.
Scoop into chilled glasses and garnish with fresh mint and limes.

The gelatin is optional, It is added to try and get a slightly firmer consistency to the slushie because the presence of rum in the mixture means that it won’t freeze as easily as regular sorbet or ice cream. Feel free to use it or not.

Romrussinglass

Ingredients

5 cups milk
5 cup heavy cream
1 vanilla pod
10 egg yolks
2 cup granulated sugar
Gula plus svarta russin
3 dl Jamaicarom, as
Riven choklad

Do this

Lägg russinen att dra i romen i ca 2 dagar innan du ska göra glassen.
Häll i äggulorna och strösockret i en bunke.
Vispa i en hushållsassistent.
Häll ihop mjölken och grädden.
Lägg i vaniljstången och värm upp till nästan kokpunkten.
Skrapa ur innehållet i vaniljstången ner i gräddmjölken.
Häll över i gräddmjölk kastrullen och koka inte mer än 85 grader.
Häll i rom- och russinblandningen.
Låt svalna tills det blir riktigt kallt.
Häll i smeten i en glassmaskin och kör.

Dekorera med riven choklad

Strawberry

Ingredients

500 g jordgubbar
2 dl strösocker
5 dl standardmjölk (3%)
5 dl vispgrädde
10 st äggulor
2 msk pressad citron
1 st vaniljstång

Do this

Rensa och dela jordgubbarna grovt.
Lägg dem i en bunke och strö över lite extra socker, about 2 tablespoons.
Let sit for a while.

Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 minutes.

Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt.

Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna (as 85 grader).
Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.

Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare.
Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
Frys i glassmaskin.

Servera med lite färska jordgubbar.

Lemon&lakritsglass

Ingredients

2.5 cup heavy cream
200 ml burk kondenserad mjölk (400ml)
fröna från en halv vaniljstång
1 st finrivet skal av en ekologisk citron
3 st käck
1.5 tbsp water
1 nypa flingsalt

Cooking
Vispa 2,5dl grädde blandat med 1/2brk kondenserad mjölk samt frön från en halv vaniljstång ”fluffigt”. Smeten ska inte bli för hårt vispad.
Under tiden smält på medelvärme 3st käck som du bryter i bitar tillsammans med 1,5msk vatten och en nypa flingsalt.
Låt den lakritssirapen svalna något.
Smaksätt sedan grädden med citronzest från 1st ekologisk citron.
Häll smeten i en form och ringla i lakritssirapen och dra en gaffel omkring i smeten så att lakritsen får en ”ripplad” effekt.
Sätt lock eller plastfolie på formen och frys blandningen i 3-4 hours.

Licorice Frozen Yoghurt with blackcurrants

Ingredients

1 st gelatinblad
1.5 cups water
2.5 cup granulated sugar
40 g glykos eller honung
1 msk lakritsgranulat
3.5 dl matyoghurt
3 dl svartvinbärspuré – mixade och eventuellt passerade färska frysta eller tinade svarta vinbär

Cooking
Låt gelatinbladet ligga i blöt i en skål med kallt vatten i 5 –10 minuter.
Boil 1 1⁄2 deciliter vatten, sugar, glykos och lakritsgranulat och rör om tills sockret har smält. Dra av från plattan.
Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och lägg ner det i den varma sockerlagen.
Rör om tills det har smält och låt lagen kallna helt.
Blanda ner yoghurt och svartvinbärspuré i den kalla lagen.
Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig (20-30 Minutes).
Täck med plast eller lock och låt sedan glassen stå i frysen i minst 1 timme före servering.

engelsk Gelato….glass

Grundrecept

Ingredients

1 vanilla pod
1 st obesprutad citron
3.5 cups milk
3.5 cup heavy cream
6 egg yolks
150 g sugar

Cooking
Slit the vanilla pod.
Rinse the lemon and cut out a piece of shell, a size corresponding femkronas. Avoid the white.
Pour the milk and cream in a saucepan, Add the vanilla and lemon zest, heat to boiling point.
It should be small bubbles around the edge.
Set the pan aside.

Whisk egg yolks and sugar until it is light and fluffy.
Pick up the lemon peel and vanilla pod from the milk mixture.
Pour the milk mixture into the egg mixture while whisking.
Pour the batter into the pan and put it back on the stove over low heat.
Let the cream to simmer, stirring for about 10 minutes until thickened.
It must not boil (just before it reaches the boiling point it starts to smoke heavily).

The cream is ready when you can make tracks in batter on a spoon that you dipped in the pan.
Allow the cream to cool before freezing to ice cream.

God sallad

Ingredients:

1. En gurka
2. 4 tomatoes
3. 3 st mogna avokados
4. ½ rödlök i båtskivor
5. ¼ cup coriander
6. Citronjuice fr 1 lemon
7. S P
8. 2 tablespoons olive oil

Do this:

Skär allting i lagom stora bitar, lägg allting i en skål och blanda alltsammans med olivolja, citronjuice och S P.

Enjoy!!

Semlor a la Fares

Ingredients:

Fördeg
milk 2 dl
jäst 25 g
flour 4 dl

Vetedeg
flour 3 dl
eggs 1 st
salt 0,5 tsk
malen kardemumma 1 tbsp
butter (room temperature) 100 g
granulated sugar 1 dl

Mandelfyllning:
mandelmassa 500 g
kardemumma 1 tbsp
vaniljsocker 2,5 tbsp
hackad mandel 0,5 dl
mald mandel eller mandelmjöl 1 dl
icing sugar 1,5 dl
milk 1,5 dl

Topping:
cream 10 dl
icing sugar

Tar ca 3 hours, 14 port.

Do this:

1 Fördeg:
Smula jästen i en bunke och häll över fingervarm mjölk. Blanda sedan i vetemjöl och kör i en matberedare på medelhastighet tills den har gått ihop till en deg. Låt vila i ca 15 mine.

2 Vetedeg:
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör på medelhastighet i en matbeterade i 5-7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk.

3 Divide the dough into 14 lika stora bitar (60g/st). Rulla till runda bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5-2 hours.

4 Sätt ugnen på 210°C. Grädda vetebullarna mitt i ugnen i ca 8-10 mine, tills de fått en fin gyllenbrun färg.

5 Mandelfyllning: Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa i en matberedare eller för hand. Häll i mjölöken lite i taget och blanda väl tills du har en fin, slät fyllning. Fill a liquor bag.

6 När bullarna svalat, klipp en triangel och lyft bort locket. Fyll sedan med mandelmassa.

7 Vispa grädden till önskad konsistens och fyll en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ovanpå mandelmassan, runt om och tryck på locket så det får ordentligt med grädde underifrån.

Garnera med florsocker och servera!