Jobbe?
Sankarini…
Drive all night, B Springsteen
Magic concert last night in Guthenburg, Sweden
Entrecote Grillspett A La Morberg
Ainekset
entrecote, kuten (4 skivor à 150-200g)) 800 g
8-12 grillspett
suolaa ja pippuria
Marinadi
valkosipulinkynttä 2 st
schalottenlökar 2 st
färsk ananas 0.25 st
timjan i kruka 0.25
gräslök 1 knippe
bladpersilja 1 knippe
habanero (chilifrukt) 0.25 st
oliiviöljy 1.5 dl
Jamaica BBQ-sås
färsk ananas 0.5 st
papaya 0.5 st
jordnötter 1 dl
pippuri 2 msk
sitruuna, saften av 0.5 st
habanero 0,5 st (eller ¼ om du inte vill ha så stark sås)
myntablad 6 st
oliiviöljy 4 msk
Tee tämä:
1 Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
2 Marinadi: Skala vitlöksklyftorna och schalottenlöken.
Skär bort skalet på 1/4 dels bit av ananasen.
Skär alltsammans i mindre bitar och mixa till en slät sås med resten av ingredienserna.
3 Entrecôte: Skär bort senor från köttet. Strimla det sedan i ”fingerstora” bitar och trä upp det på spetten.
Lägg spetten på ett fat, häll på marinaden och se till att den täcker köttet runt om.
Låt marinera i 1–2 timmar.
4 Salta och peppra på köttet och grilla sedan spetten runt om i 2–3 minuter.
5 Jamaican BBQ-sås: Skär bort skalet på en halv ananas och en halv papaya.
Skär frukten i mindre bitar och lägg den i en mixer.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät sås.
Svartvinbärssorbé
Ainekset
vatten 1 dl
strösocker 1 dl
citronsaft 2 msk
svarta vinbär 300 g
Gör som Morberg
1 Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig och vätskan klarnar och låt sedan svalna.
2 Mixa vinbären och sila eventuellt bort skal och kärnor med en nätsil.
3 Blanda sockerlagen och vinbärspurén och smaka av med citronsaften.
4 Kör sedan i glassmaskin eller ställ undan i frys i cirka 4 tuntia. Kom då ihåg att röra runt någon gång i timmen så att glassen blir luftig.
Kuvat
Pastasalaatti fetajuustoa ja avokado,sv
Ainekset
kokt penne pasta 1 l
fetaost 100 g
tomater 3 st
avokado 2 st
rödlök 1 st
vita underdelen på en purjolök 10 cm
rapsolja 1 dl
oliiviöljy 0.5 dl
valkosipulinkynttä 2 st
färsk basilika 1 kruka
gräslök 1 knippe
suolaa ja pippuria
Enkelt och väldigt gott, perfekt när man vill att det går det snabbt.
Se till att hitta bra avokados då den är en viktig del i denna sallad.
Sommar Bea
Ainekset
- voi 250 gram
- schalottenlökar 2 stycken
- kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
- hela vitpepparkorn 8 stycken
- rödvinsvinäger 0.5 deciliter
- vatten 0.5 deciliter
- keltuaiset 4 stycken
- silputtua persiljaa 1 matsked
- hackad färsk dragon 1 msk
- suolaa ja pippuria
Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur.
30 min, Sås för 4 port.
Tee tämä
1 Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.
2 Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, valkopippuria, etikka ja vesi. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.
3 Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.
4 Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.
5 Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.
6 Strö i lite hackad persilja och dragon, Mausta suolalla ja pippurilla.
remoulade Morberg
Ainekset
- majonnäs 2 dl
- hienonnettu kapris 1 msk
- hienonnettu pikkukurkku 2 msk
- silputtua persiljaa 2 msk
- hienonnettu rakuuna 1.5 msk
- hienonnettu kirveli 1 msk
- suolaa ja pippuria 1 nipistää
hyvä paistettu, friteerattu, grillattu, savustettu tai keitetty kylmä kala.
Pistageglass på svenskt vis
Ainekset
100 g osaltade skalade pistagenötter40 g socker
5 keltuaiset
75 g socker
2 1/2 kuppi raskas kerma
2 1/2 dl standardmjölk
Grovhacka nötterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde.
Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt dra 15 minuter.
Sila av gräddblandningen och ställ åt sidan.
Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Ställ åt sidan.
Vispa äggulorna fluffigt med resten av sockret.
Hetta upp gräddblandningen igen, häll över en slev av den i äggvispet under omrörning. Häll sedan över smeten i kastrullen med gräddblandningen.
Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. Låt svalna.
Om du har tid får smeten gärna stå och svälla i kylen några timmar.
Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 timmar innan servering.