Entrecote Grillspett A La Morberg

Ingredienser
entrecote, som (4 skivor à 150-200g)) 800 g
8-12 grillspett
salt och peppar

Marinad
vitlöksklyftor 2 st
schalottenlökar 2 st
färsk ananas 0.25 st
timjan i kruka 0.25
gräslök 1 knippe
bladpersilja 1 knippe
habanero (chilifrukt) 0.25 st
olivolja 1.5 dl

Jamaica BBQ-sås
färsk ananas 0.5 st
papaya 0.5 st
jordnötter 1 dl
peppar 2 msk
citron, saften av 0.5 st
habanero 0,5 st (eller ¼ om du inte vill ha så stark sås)
myntablad 6 st
olivolja 4 msk

Gjør dette:
1 Lägg spett av trä i blöt 1–2 timmar innan du börjar grilla.
2 Marinad: Skala vitlöksklyftorna och schalottenlöken.
Skär bort skalet på 1/4 dels bit av ananasen.
Skär alltsammans i mindre bitar och mixa till en slät sås med resten av ingredienserna.
3 Entrecôte: Skär bort senor från köttet. Strimla det sedan i ”fingerstora” bitar och trä upp det på spetten.
Lägg spetten på ett fat, häll på marinaden och se till att den täcker köttet runt om.
Låt marinera i 1–2 timmar.
4 Salta och peppra på köttet och grilla sedan spetten runt om i 2–3 minuter.
5 Jamaican BBQ-sås: Skär bort skalet på en halv ananas och en halv papaya.
Skär frukten i mindre bitar och lägg den i en mixer.
Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät sås.

Svartvinbärssorbé

Ingredienser
vatten 1 dl
strösocker 1 dl
citronsaft 2 msk
solbær 300 g

Gjør som Morberg

1 Kok sukker og vann i en kjele til sukkeret er oppløst, og væsken blir klar, og deretter la den avkjøles.
2 Bland rips og belastning muligens fjerne skinn og frø med en nätsil.
3 Bland sirup og vinbärspurén og smak til med sitronsaft.
4 Deretter kjører iskrem maskinen eller sette bort i fryseren i ca 4 timmar. Husk å flytte rundt noen hver time, slik at isen blir luftig.
Bilder

Pastasallad med fetaost och avokado

Ingredienser
Kokt penne pasta 1 l
feta 100 g
tomater 3 st
avokado 2 st
rödlök 1 st
hvit nedre del av en purre 10 cm
rapsolja 1 dl
olivolja 0.5 dl
vitlöksklyftor 2 st
frisk basilikum 1 pot
gräslök 1 knippe
salt och peppar

Enkelt og veldig bra, perfekt når du ønsker det, kan du raskt.
Sørg for å finne gode avokado som det er en viktig del av denne salaten.

Sommar Bea

Ingredienser

  • smør 250 gram
  • schalottenlökar 2 stycken
  • kvist färsk dragon el inlagd på burk 1
  • hela vitpepparkorn 8 stycken
  • rödvinsvinäger 0.5 deciliter
  • vatten 0.5 deciliter
  • äggulor 4 stycken
  • hackad persilja 1 matsked
  • hackad färsk dragon 1 msk
  • salt och peppar

Lättast att lyckas med superb bea är att försöka hålla samtliga ingredienser på samma temperatur.

 30 min, Sås för 4 port.

Gjør dette

1 Börja med att smälta smöret på svag värme i en kastrull. När det är smält så ta av kastrullen från plattan men håll det fortfarande varmt.

2 Finhacka schalottenlöken och lägg den i en ny kastrull tillsammans med dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka upp och låt det reduceras till ungefär hälften.

3 Sila sedan av den reducerade lökskyn i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.

4 Rör ner äggulorna i skyn och vispa tills såsen tjocknar.

5 Tag nu bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta i det smälta smöret i en fin och tunn stråle under vispning.

6 Strö i lite hackad persilja och dragon, smaka av med salt och peppar.

Pistageglass på svenskt vis

Ingredienser 

100 g osaltade skalade pistagenötter40 g socker
5 äggulor
75 g socker
2 1/2 kopp kremfløte
2 1/2 dl standardmjölk

Hakk nøttene grovt og legg dem i en kjele med melk og fløte.

Hetta upp till kokpunkten, dra sedan av kastrullen av värmen och låt dra 15 minutter.

Sil av kremblandingen og sett til side.

Mixa nötterna med 40 g socker till en fin massa. Legg til side.

Visp eggeplommene luftig sammen med resten av sukkeret.

Hetta upp gräddblandningen igen, häll över en slev av den i äggvispet under omrörning. Hell så røren i kasserollen med fløteblandingen.

Rör om glassmeten på medelvärme tills den nått en temperatur på 84°. Rör ned nötmassan och sila sedan smeten genom en finmaskig sil. La avkjøles.

Hvis du har tid, kan røren bli svelget i kjøleskapet i noen timer.

Kör sedan glassen i glassmaskin och frys den sedan i minst 4 timer før servering.