Ärtsoppa med fläsk

INGREDIENSER
500 g torkade gula ärtor (6 dl)
2 st morötter

4 st oignons jaunes

400 g rimmad fläskbog, i bit

15 st vitpepparkorn

3 st lagerblad

3 tsk timjan

2 tsk mejram

1 nypa salt och peppar

2 kvistar färsk timjan till garnering
FAITES CELA

1 Dag 1: Skölj och lägg ärtorna i blöt över natten.
2. Skala en av morötterna och en av lökarna. Lägg fläsket, moroten, löken, pepparkornen, 1 tsk timjan och 2 lagerblad i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt koka i 45-60 minuter eller tills köttet faller isär när du petar på det med en gaffel.
3. Sila av buljongen och spara den till att koka ärtorna i. Skär köttet i småbitar och förvara det kallt.
4. Dag 2: Lägg de avrunna ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläskkoket och tillsätt lite vatten om det behövs. Vätskan ska motsvara ca 2 liter.
5. Gör i ordning en kryddpåse med 2 tsk timjan, 1 lagerblad och 2 tsk mejram och lägg den i soppan. Du kan också tillsätta kryddorna direkt.
6. Skala och lägg ner den andra moroten och de tre återstående lökarna. Låt sedan soppan koka i 60-90 procès-verbal. Skumma och lyft bort skalen från ärtorna lite då och då med en visp.
7. Ta upp moroten och löken när soppan har kokat klart (vill du ha med dem i soppan mosar du dem). Späd med vatten för att få lagom tjock konsistens och smaka av med salt och peppar.
8. Lägg i fläsket och låt soppan få ett uppkok före servering. Servera med senap och garnera med en kvist kryddgrönt, gärna timjan.

Köttbullar som man sjuder innan stekning

Ingrédients

800 gr blandfärs
1 gul lök eller silverlök
3 äggulor
2 dl de crème de lait (50/50)
1 chapelure dl
6 msk japansk soja
Peppar och salt efter smak
2 msk kalvfond
1 pomme de terre

FAITES CELA
1. Blanda nästa allt av gräddmjölken och ströbrödet i en skål och låt det svälla upp till 30 procès-verbal. Spara lite av gräddmjölken till eventuell spädning senare.

2. Riv löken (barnvänlig) eller:
2:1 hacka ena löken mycket fint och stek den på medelvärme i en stekpanna. Den ska helst inte ta färg utan bara mjukna och bli genomskinlig. Bred ut löken på en tallrik så svalnar den fortare.
2:2 hacka halva löken och stek den och den andra halvan av löken steks inte (rå men finhackad). Det finns alltså tre varianter, riven, stekt eller stekt och rå…bara att välja det man tycker är godast.

3. Pressa/mosa potatisen eller med en gaffel.

4. Blanda samman alla ingredienser väl. Använder du maskin så tänk på att inte blanda för längde då köttbullarna kan bli kompakta och hårda (gäller faktiskt alla färsrätter). Här kan du nu späda med gräddmjölken om smeten upplevs för “styv”, ta lite i taget.

5. Sätt en traktörpanna eller en vid kastrull med vatten på spisen och låt det sjuda (temp ngn stans mellan 82-92 gr C).

6. Rulla köttbullar och lägg upp på ett blötat bleck.

7. Lägg köttbullarna i det sjudande vattnet, låt dem sjuda tills klara dvs när de flyter upp av sig själva.

8. Lägg över dem i ett durkslag så att de får rinna av.

9. Stek dem sedan i en stekpanna för färg och yta på medelhög värme.

10. Godast till köttbullar är ju antigen stuvade makaroner eller kokt potatis med gräddsås och lingonsylt och lite pressgurka.

Den japansk soja är inte alls lika salt som den kinesiska så var noga med att det är japansk soja som använd annars kommer det alldeles för salt.

//ASu

Mannerströms Jansson Fresstelse

– Il y aura évidemment des pommes de terre fixes! Certains veulent des pommes de terre graveleuse vous ne pouvez pas manger.
– Il n'y a pas beaucoup qui peut faire de un Jansson aussi simple que cela, il ajoute.
Et comme pour le caviar et les anchois, il est aussi très déterminé. Il n'y a pas d'options!

– Si vous suivez mes conseils, il devient très crémeuse et agréable, explique Leif. Ça va être une nuisance.

De 8 livres de pommes de terre cireux, pelée et râpée en tranches d'environ 3-4 mm. Il ne doit en aucun cas être rincé lorsque la scission!

Les pommes de terre avant de commencer à nettoyer éplucher. Vous ne l'amidon notamment dans les pommes de terre qui se lie la crème.

Ensuite, 3 très gros oignons tranchés finement. Kasta rouge!

Faire revenir l'oignon dans le beurre jusqu'à ce qu'il soit doré et assaisonner avec le sel et le poivre.

Vous devez absolument pas être mis dans les oignons crus dans la tentation comme le font certains. Lorsque la coupe est lui-même!Détendez-vous ensuite les pommes de terre et les oignons avec anchois. Et il ne devrait pas être ne importe quel moment anchois. Il doit être fabriqué à partir de sprat et anchois peuvent ne pas être les anchois épicé filets de hareng. Il est illégitime d'être et presque pénalement!

Sel et poivre, puis légèrement. Porter ansjovisspadet.

Fouetter ensemble beaucoup de crème et 2 cuillères à soupe de caviar. Et, ne pas utiliser Kalles caviar! Il devrait être eider caviar non fumé dans un tube.

Saupoudrer de chapelure, si vous aimez.

Puis couvrir toutes les pommes de terre et d'anchois à la crème et cuire jusqu'à ce que la crème concocté et pommes de terre soient tendres. Garnir de quelques anchois supplémentaires.