Bueuf Bourguigonon a lá Morberg

Ingredienser
2 kg nötkött (högrev)
100 gr rökt sidfläsk i bit eller sidsvål
2 stora morötter
200 gr små gula lökar eller scharlottenlök
200 gr champinjoner
4 msk rapsolja eller majsolja
5 vitlöksklyftor
(1 dl vetemjöl)
2 flaskor vin (Bourgogne)
salt och peppar
1 sockerbit
1 kryddbukett med persiljestjälkar, lageerblad, 1 kvist timjan

Garnering
200 g tärnat rökt sidfläsk (bacon)
200 gr hela smålökar
1 dl hackad persilja

Gör så här:
Lägg köttet i marinad: Allt kött i en bunke, häll över vinet, några hackade morötter, vitlöksbitar, och vanlig gul lök
Låt detta marinera i minst 1 dygn

Ta fram grytan!
Skär den rökta fläskbiten i grova skivor. Låt den smälta i grytan medan du skalar morötterna och lökarna.
Skär dessa och champinjonerna i grova bitar. Lägg ner alltsammans i grytan och bryn det tillsammans med sidfläsket.
Skär köttet i 4 cm tärningar (om du inte redan gjort det vid markeringen)
Bryn kött i omgångar i stekpanna och lägg ner i grytan.
Krossa vitlöksklyftorna och rör ner vitlöksmoset i grytan.
Pudra över med mjölet.
Häll i vinet från marinaden och ev mer vin (två flaskor ska räcka) och låt koka upp.
Skumma av!
Salta och peppra och lägg sedan i sockerbiten och kryddbuketten, rör om.
Låt sjuda på spisen minst 1,5 timmar tills köttet är helt mört.

Hit kan man då förbereda…grytan blir bättre och bättre dag för dag…i alla fall i tre dagar.
Bryn det rökta sidfläsket med de hela smålökarna och champinjonerna (skär i 4 delar om stora) till garneringen.
Lägg ner alltsammans i grytan strax före servering och strö över hackad persilja.

Enjoy!
El Sunko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *