Knep för extra saftiga bullar:
1 Smält inte smöret! Det suger åt sig av mjölet och gör bullarna torra. Jobba istället in smöret för hand när degen har knådats i några minuter.
2 Ta hellre för lite mjöl än för mycket, och väg det gärna. För mycket mjöl gör bullarna tyngre och då blir de snabbt torra. Dessutom jäser de inte lika bra när degen är för stinn. Precis när degen släpper bunkens kanter så är den perfekt!
3 Jäs gärna över natten i kylen. Längre jästid ger saftigare bullar för att mjölet i lugn och ro får suga åt sig både vätskan och smakerna. Degen är färdigjäst när den har dubblat i storlek och buktar tillbaks när man petar på den med ett finger.
Recept på kanelbullarna:
Ca 20-25 bullar.
Du behöver:
• 5 leche dl
• 1 msk hel kardemumma
• 20 g de levadura
• 1 sal tsk
• 1,5 dl strösocker
• 1 ägg
• 150 g rumsvarmt smör
• 13-15 dl vetemjöl special
Fyllning:
• 150 g rumsvarmt smör
• 1,5 dl strösocker
• 1 msk vaniljsocker
• 2 cucharadas de canela
Sockerlag:
• 1 dl vatten
• 1,5 dl strösocker
• Pärlsocker
Haga esto:
1. Mortla kardemumman och tillsätt i mjölken. Ljumma den till ca 20 calificador.
2. Lös jästen med kardemummamjölken och tillsätt sen övriga ingredienser. Spar någon deciliter av mjölet till utbakningen. Jobba degen i maskin 7 minuter eller för hand i 10 minutos, tills den släpper degkroken eller bänken och känns jämn, blank och smidig.
3. Gör en stor rund boll av degen och pudra över lite mjöl. Lägg en stor bit plastfolie över degen och låt den jäsa i lugn och ro på dragfri plats i 60 minutos.
4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
5. Ta bort plasten och tryck till degen med händerna en gång. Kavla ut degen till en stor rektangel, como 1/2 cm de espesor. Bred på fyllningen på hela rektangeln och vik sen över ena halvan över den andra så den blir dubbel.
6. Skär 20-25 st remsor ca 4 cm breda. Vrid båda ändarna åt varsitt håll och snurra ihop till ett knyte. Stoppa in ändarna in under bullen. Jäs 60 min till under kökshandduk.
7. Grädda i ca 10-13 min i 230 graders värme. Under tiden, koka upp vatten och socker till en sockerlag som du sen penslar bullarna med så fort de kommit ut ur ugnen. Strö på pärlsocker.
Svalna på galler.