– Det ska självklart vara fast potatis! En del vill ha grynig potatis med det går inte att äta.
– Det är inte många som kan göra en Janssons så enkelt är det, lägger han till.
Och vad gäller kaviaren och ansjovisen är han också mycket bestämd. Där finns inga alternativ!
– Följer man mina råd blir den alldeles krämig och fin, säger Leif. Det här kommer bli en landsplåga.
Ta 8 hekto fast potatis som skalas och strimlas i skivor om 3-4 mm. Den får absolut inte under några omständigheter sköljas när den strimlats!
Potatisen sköljer man innan man börjar skala den. Man behöver nämligen stärkelsen i potatisen som binder grädden.
Ta sedan 3 ganska stora lökar som skivas fint. Kasta roten!
Stek löken i smör tills den blir gyllenbrun och smaka av med salt och peppar.
Du ska absolut inte lägga i rå lök i frestelsen som vissa gör. Då skär det sig!Varva sedan potatisen och löken med ansjovis. Och det ska inte vara vilken ansjovis som helst. Det måste vara ansjovis gjord på skarpsill och får inte vara den ansjoviskryddade sillfilén. Det är oäkta vara och näst intill kriminellt!
Salta och peppra sedan lite lätt. Ha på ansjovisspadet.
Vispa ihop rikligt med grädde och 2 matskedar kaviar. ja, använd inte Kalles kaviar! Det ska vara Ejderns orökta kaviar på tub.
Strö över med ströbröd om du vill.
Täck sedan all potatis och ansjovis med grädden och grädda tills grädden kokat ihop och potatisen är mjuk. Garnera gärna med några extra ansjovisar.