2 stora rullar pepparkaksdeg
Olle är en legendarisk pepparkaksbagare från Göteborg. De påminner om pepparkakorna från Göteborgsbageriet – spröda och ljuvliga – men dessa är utan pomerans. Tricket för att få pepparkakorna riktigt spröda är att kavla dem lövtunna och grädda dem på smörade plåtar. Gräddningen tar bara några minuter, eftersom kakorna är så tunna. Förvara dem sedan i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta recept blir till två rejäla rullar pepparkaksdeg, så det bör räcka hela julen och till flera pepparkaksbak. Ett tips är att ge bort lite deg i present till någon; det brukar alltid uppskattas med en god hemgjord pepparkaksdeg i juletider. Jag använder en elektrisk bröd/kött skärare och har tjockleken inställt på väldigt väldigt tunt.
DU BEHÖVER
- 400 g rumstempererat (mjukt) Svenskt Smör
- 550 g strösocker
- 3 dl lys sirup
- 1 ¼ dl vispgrädde
- 1 ¼ dl vatten
- 4 msk Leilas Pepparkakskrydda
- ¼ dl färskpressad citronsaft (1 liten citron)
- 3 tsk bikarbonat
- 1 360 g (21 dl) vetemjöl
- smält smör till pensling av bakplåtspapperet.
HVAD GØR
- Rör smöret i en degblandare med sockret, tillsätt sirapen.
- Koka upp grädde och vatten med Leilas Pepparkakskrydda. Låt svalna något och blanda sedan med smörblandningen. Tillsätt citronsaften.
- Blanda bikarbonatet med mjölet och tillsätt lite i taget i smörblandningen så att mjölet knådas in stegvis.
- Gör två stora rullar av degen på ett bakbord och rulla in den i plastfilm (degen kommer att vara ganska lös men sätter sig sedan i kylen när mjölet sväller). Låt den vila i kyl minst 1 dygn men gärna längre.
- Forvarm ovnen til 220 grader, varm luft.
- Kavla ut degen riktigt lövtunt på ett mjölat bakbord.
- Täck en plåt med bakplåtspapper, pensla papperet med smält smör. Lägg på pepparkakorna.
- Grädda pepparkakorna gyllene (inte för länge, då blir de beska) i typ 2-3 minuter och låt dem svalna på plåten.