Curry med kyckling

Kycklingbuljong

  • 1 hel stor kyckling
  • 2 carrots
  • 0,5 celeriac
  • 2 yellow onions
  • 1/3 leeks
  • 0,5 fennel
  • 3-4 laurel
  • 1 kvist färsk timjan
  • 10 white peppercorns
  • 3 msk salt

Currysås

  • 1 yellow triple
  • 4 schalottenlökar
  • 3-4 syrliga äpplen
  • 1 banan
  • 4 msk currypulver
  • 2 MSK rapsolja
  • en rejäl klick smör
  • 1 tbsp plain flour, till redning
  • 5 dl av kycklingbuljongen
  • 2-3 cup heavy cream
  • 1 msk paprikapulver
  • lite spad från ananas på burk
  • eventuellt lite plommon- eller mangochutney
  • Do this

Kycklingbuljong

Skölj eventuellt ur kycklingen med vatten.
Skär grönsakerna i stora bitar och lägg i en stor kastrull. Lägg i kycklingen och fyll upp med vatten så det täcker. Koka upp och skumma eventuellt av skum som kokar upp.
Lägg i kryddor och salt.
Låt kyckling koka på låg värme tills köttet släpper från benen, as 40 minutes. Lyft sedan ur kycklingen och låt den svalna.
Koka under tiden ner kycklingbuljongen till hälften ungefär och använd sedan till currysåsen. När kycklingen har svalnat, plocka bort köttet från benen och lägg på ett fat.

Currysås

Skala lök och skär i mindre bitar, skiva äpplena. Skala bananen men låt den vara hel.
Rosta curryn lätt i en varm panna. Häll sedan i löken, frukten, olja och smöret och fräs runt ett tag utan att ta färg. Pudra över mjölet och sila över kycklingbuljongen och häll i grädden. Låt sedan koka sakta i ca 15 minutes. Sila bort grönsakerna från currysåsen. Smaka upp såsen med paprikapulver, spad från ananas och eventuellt plommonchutney eller mangochutney.
Om det är nödvändigt att reda av såsen mer så gör en ”beurre manie”. Blanda en klick varmt smör med lika mycket vetemjöl. Rör sedan ner efter behov och få önskad konsistens på såsen. Season with salt and pepper.
Lägg i köttet från den kokta kycklingen och koka upp snabbt en gång innan servering. Servera gärna med kokt ris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *