Du behöver:
- 500 g mjölk
- 500 g grädde
- 50 g glykos
- 125 g strösocker
- 125 g mörkt muscovadosocker
- 240 g äggula
- 1,5 gelatinblad
- 30 g smör, brynt
- 7 g sale
- 2 dl valnötter
Gör så här:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Vispa ihop strösocker, muscavadosocker och äggulorna i en bunke till en fluffig konsistens.
- Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa hela tiden. När smöret börjar få färg är det klart, ställ åt sidan.
- Koka upp mjölk, grädde och glykos i en kastrull.
- När mjölkgrädden har nått kokpunkt, häll vätskan försiktigt över äggblandningen under omrörning med visp och sedan tillbaka i kastrullen. Sjud försiktigt till 82 grader. Vispa hela tiden i botten.
- Smält i gelatinbladen i gräddblandningen och blanda i smör och salt.
- Sila och kör i glassmaskin till önskad konsistens, blanda på slutet i krossade valnötter.
- Lägg glassen i frysen, sen i magen.