Alternativ nr 1:
Du behöver:
- 2 sat Kokta humrar
- 100 gr Smör
- 1 st Vitlöksklyfta
- 1 citron, rivet skal och saften av 1 citron
- 2 msk Ströbröd, gärna japanskt panko
- 2 krm Salt
- 1 krm Peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° C.
- Dela humrarna, ta ur köttet.
- Knäck klorna och ta ur köttet.
- Skär köttet i bitar och lägg tillbaka i skalen.
- Mixa smöret med övriga ingredienser. Täck humrarna med smöret och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 mig.
Alternativ nr 2:
Du behöver:
- 2 hela humrar
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 dl riven Västerbottensost
- 1 äggula
- salt-peppar
- 1/2 kruka gräslök
gera þetta:
- Sätt ugnen på 225˚C grill.
- Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet.
- Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas.
- Låt såsen småkoka ca 2 minuter utan lock, rör då och då.
- Riv osten.
- Öppna timer: 2 minuter. Dra av såsen från värmen och vispa ner hälften av osten i såsen.
- När osten har smält, vispa ner äggulan och smaka av med salt och peppar.
- Klyv hummern på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
- Plocka ur köttet ur stjärt och leder och klor.
- Ta bort magsäcken från skalhalvorna den sitter längst upp i huvudet närmast känselsprötet.
- Skär hummerköttet i ca 1 cm stóra bita.
- Ställ hummerskalen i en ugnssäker form.
- Fördela köttet i hummerskalen.
- Skär gräslöken fint.
- Blanda ner gräslöken i ostsåsen.
- Fördela ostsåsen på hummerköttet i skalen och strö på resten av osten.
- Sätt in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 10 minuter eller tills det fått fin färg.
Alternativ 3:
Du behöver:
- 2 kokta humrar
Sås:
- 1 msk smör
- 3 msk mjöl
- 1 dl egen hummerfond (köpt endast 3 msk då den är mer koncentrerad)
- 2 dl grädde
- 1 nypa salt ( beroende på fond)
- 1 krm kajennpeppar (eller piment d’espelette)
- 2 äggulor
- 2 msk riven ost t ex parmesan, raclette, västerbotten
Gratinering:
- 2 msk riven ost
gera þetta:
- Klyv hummern på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär fram mot ögonen. Lägg sedan ett snitt efter skölden ned mot stjärten. Skär försiktigt, tills hummern är helt delad.
- Ta bort tarmen och magsäcken.
- Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna. Lättast är att använda baksidan av ett knivskaft.
- Peta ut köttet med ett smalt föremål till exempel en potatissticka
- Smält smör i en kastrull på svag värme och tillsätt mjöl, fräs varsamt.
- Tillsätt fond och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar.
- Ta kastrullen av värmen och rör ned äggulor, ost och smör. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern.
- Hitið ofninn í 250 gr C.
- Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper.
- Fyll hummern med stuvningen.
- Toppa med ost.
- Sätt in plåten i ugnen. Gratinera cirka 5-7 minuter, tills den får gyllene färg. Använd gärna grill, men passa noga så att det inte bränns vid.