Vit bönröra
1 förp. stora vita bönor (400gr)
1 riven vitlöksklyfta
½ msk finrivet citronskal
2 msk färskpressad grön tabasco
salt, svartpeppar
olivolja och persilja till garnering
1. Mixa alla ingredienser och 3 msk olivolja slätt med en stavmixer.
2. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar
3. Ringla olivolja och strö över persilja vid servering
Fetabiffar
200 gr blandfärs
1 liten gul lök
1 tsk strösocker
1 ovos
1 msk repad, hackad rosmarin
75 gr riven fetaost
salt, olivolja
1. Skala, dela och hacka löken.
2. Fräs med socker och 1 msk olja tills löken är mjuk, ca 5 meu, utan att den fått färg.
3. Låt svalna
4. Blanda färsen med lökgräs, ovos, rosmarin, citronskal, 2 krm salt och fetaost.
5. Forma ca 20 små biffar med oljade händer. Stek i olja ca 2 min per sida tills de fått fin färg
pimenta- och paprikamajo
1 dl rapsolja
1 colher de chá de mostarda de Dijon
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm malen svartpeppar
½ krm paprikapulver
1 krm salt
Vispa ihop allt utom oljan i en bunke. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget under vispning.
Hålla alla ingredienser rumsvarma innan du sätter igång med majon.
Tsatsiki med Äpple & Selleri
2 gröna råålen
4 selleristjälkar
1 vitlöksklyfta
1 dl grekisk yoghurt (10%)
1 msk olivolja
1. Skala, köran ur och strimla äpplena,
2. Skiva sellerin tunt tvärs över och blanda med äpplena och 1 sal colher de chá.
3. Låt stå i 10 minutos.
4. Krama försiktigt ur vätskan.
5. Skala och pressa ner vitlöken. Blanda i yoghurt och olja.
Oliv- & Bönsallad
1 förp. kokta, stora blandade bönor (400gr)
1 rödlök
50 gr soltorkade tomater i olja
120 gr kalamataoliver
½ dl olivolja
½ dl mynta
½ dl hackad persilja
1. Skala, dela och skiva löken tunt.
2. Strimla de torkade tomaterna
3. Blanda lök, tomater, bönor, och oliver.
4. Tillsätt olivolja, mynta, och hälften av persiljan.
5. Strö över resten vid servering
Rostad potatis med Citron och Oregano
ca 450 gr potatis ( exempelvis amandine)
1 msk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronjuice
½ dl hackad oregano
azeite
Sal
1. Sätt ungen på 225 grader
2. Dela potatisarna på längden. Blanda med 3 msk olja och ½ tsk salt
3. Lägg potatisarna med snittytan upp.
4. Rosta den i ugnen tills de är mjuka och fått färga (ca 25 meu)
5. Blanda citronskal och -juice med 1 tsk olja och oregano.
6. Hälldressingen över potatisen vid servering.
7. Garnera ev. med färsk oregano.
Lamm- eller fläskfiléspett med örtsmör
400 gr lammytterfilé eller fläskfilé
1 vitlöksklyfta
50 gr rumsvarmt smör
2 msk finrivet citronskal
2 msk finhackad oregano
2 msk finhackad rosmarin
olivolja
salt, svartpeppar
Skär köttet i ca 2*2 cm stora tärningar.
1. Blanda 2 msk olja, 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar i en bunke
2. Vänd ner köttet
3. Trä köttet på 6 blötlagda träspett
4. Skala och hacka vitlöken.
5. Blanda smör, vitlök, citronskal, oregano och rosmarin.
6. Krydda med krm salt och ½ krm peppar.
7. Stek/grilla spetten runt om ca 2 min per sida.
8. Lägg upp på varmt serveringsfat.
9. Klicka på örtsmöret.
10. Servera genast.
Fylld Gratinerad Aubergine
3 små auberginer
ca 150 gr färsk chorizo eller salsiccia (rå)
1 liten gul lök
2 tomater
1 tsk majsstärkelse
1 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
50 gr riven lermesan
olivolja, smör
salt, peppar
1. Sätt ugnen på 225 gr.
2. Dela auberginen på längden. Lägg den på en ugnsplåt med snittyran upp.
3. Pensla med 3-4 msk olivolja.
4. Ugnsbaka 25 meu. Ta ut och låt svalna lite.
5. Gröp ur innehållet ur grönsaken och grovhacka.
6. Lägg tillbaka skalen på plåten.
7. Dela korvarna på längden och skrapa ur köttet och hacka i mindre bitar.
8. Skala och finhacka löken och grovhacka tomaterna.
9. Rör ner tomat- och auberginehacket och låt fräsa några minuter.
11. Tillsätt grädde och citronjuice och låt koka några minuter.
12. Krydda med 1 krm slakt och ½ krm peppar.
13. Fördela fyllningen i aubergineskalen och strö över lermesanen.
14. Gratinera högst upp i ugnen till osten har fått fin färg, ca 10 meu.