Συστατικά
500 g jordgubbar
2 dl strösocker
5 dl standardmjölk (3%)
5 dl vispgrädde
10 st äggulor
2 msk pressad citron
1 st vaniljstång
Gör så här
Rensa och dela jordgubbarna grovt.
Lägg dem i en bunke och strö över lite extra socker, cirka 2 matskedar.
Låt stå och dra en stund.
Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kornen och lägg både korn och stång i mjölkblandningen.
Värm tills den nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 20 πρακτικά.
Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt.
Fiska upp vaniljstången ur gräddmjölken och häll blandningen över äggulorna under konstant vispande.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen, ställ kastrullen på spisen och värm blandningen under omrörning tills den börjar tjockna (ca 85 γκρέιντερ).
Häll sedan blandningen i en bunke där den får svalna.
Kör jordgubbarna till grovt mos i en matberedare.
Häll ner i den svalnade äggblandningen tillsammans med citronsaften.
Frys i glassmaskin.
Servera med lite färska jordgubbar.