innihaldsefni:
Detta ger ca 2,5 dl färdig sås
- 0,5 gul lök, skivad
- 0,5 rött äpple, i bitar
- några timjankvistar
- smör, till stekning
- 2 dl kalvfond (se lektionen om fonder och buljong)
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk svartvinbärsgelé
- 1 tsk anjovisspad
- en nypa salt
- ev. 1-2 tsk maizena + 1-2 tsk vatten
- en klick smör, att blanka av med
gera þetta:
- Stek lök och äpple samt timjan i lite smör på medelvärme i ca 3–4 minuter för att få ut sötman i både lök och äpple.
- När du fått fin färg på lök och äpple tillsätter du kalvfonden. Reducera ner och koka ihop tills hälften återstår.
- Tillsätt grädde och koka ihop till fin konsistens, bara några minuter.
- Smaka av med gelé och ansjovisspad för att få till fin umamismak.
- Salta, men smaka dig fram.
- Sila av din gräddsås och se till pressa lök och äpple genom silen så du får med sötman och syran i såsen.
- Om du tycker såsen är för tunn så red den med maizena utblandat med vatten.
- Vispa, koka upp och känn på konsistensen. Ta eventuellt i lite till om du vill ha en tjockare sås.
- Precis innan servering blankar du av såsen genom att tillsätta en klick smör för att höja smaken ytterligare.