Har i år som sedvanligt köpt skinkan på hallen. Bästa råvara men djä… dyr.
Endast 1 gång om året så det gör inte så mycket.
Lägg skinkan i saltat kallt vatten.
Skumma av allt eftersom den kokar upp.
När allt skum är borta tillsätter du 1,5 lök och 1,5 gulrøtter.
Skär dom i stora bitar.
Tillsätt vitpeppar, lite kryddpeppar och lagerblad.
Låt nu koka i ca 1 tim/kg. Bäst är att stoppa i en termometer i skinkan och låta den komma upp i 70 gr C.
Låt den sjuda hela tiden, dvs inte koka.
När skinkan är är klar låter du skinkan ligga kvar i kastrullen i sitt spad över natten (12 timmar).
Ta upp den ur kastrullen och griljera.
Griljera i ca 10 -15 min på 200 gr.
Griljering:
1dl svensk senap
Lite coleman senapspulver
1,5 msk honung
1-2 msk socker
2 äggulor
En liten skvätt konjak om man vill.
Smeta in skinkan med griljeringen och häll på ströbröd.
Sätt skinkan på galler med ett bläck under.
Skinkspadet fryser du in och kör kålsoppa på juldagen eller ngn dag framöver under julen.
Kålsoppa:
Använd skinkspat från julskinkekoket.
Skär vitkål i bitar och lägg det i en kastrull. 1,5 kålhuvud är lagom.
Häll på sirap medans du stekar kålen så att den får lite färg.
Häll allt eftersom kålen ner i i skinkspat (en ny stor kastrull).
Tillsätt kryddpepparkorn efter smak, lika så salt beroende på hur salt skinkspat var från skinkkoket.
När kålen har kokat klart tillsätter du hela prinskorvar.
Dra kastrullen fr spisen och låt vila en 15 minuter.
Äts med skinkmacka som tillbehör.
Iskall mjölk är gott till, likaså en kall bira.
Nyt!
Må prøve 27 desember nostagi
har inte varit inne och svarat på år pga av sjukdom ( the big C). Hoppas du prövade och att det smakade gått med “nostalagi”
😁