Ingredienser:
- 400 gram pennepasta
- 1 paket saffran (0,5 gram)
- 200 gram pancetta
- Ett knippe sparris
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 schalottenlökar
- Färsk persilja
- Citron
- Olivolja
- Smör
- 1,5 dl vitt vin (gärna samma som dricks till maten)
- 2,5 dl śmietany
- Pecorino
Gör så här:
- Skär pancettan i småbitar och lägg i en kall stekpanna på spisen – sätt på plattan.
- Finhacka schalottenlök och vitlök.
- Skär sparrisen i 1 cm långa bitar
- Riv pecorinon på den sidan av rivjärnet som “ploppar ut
- Lägg i schalottenlöken och lite olivolja i pannan när pancettan fått fin färg .
- Lägg i en klick smör tillsammans med vitlöken när löken börjat bli transparent, rör runt.
- Ha i vinet och sedan sparrisen.
- Späd saffran i lite vatten i en mugg och häll ner blandningen i stekpannan.
- Tillsätt grädde och koka upp. Sänk sedan värmen, pressa i lite citronsaft och låt såsen puttra.
- Koka upp rikligt saltat pastavatten och lägg i pastan. Koka ett par minuter kortare än vad det står på paketet.
- Spara en mugg med pastavatten innan du häller av vattnet.
- Tillsätt lite pasta i stekpannan i taget – se till att du inte använder för mycket pasta till för lite sås.
- Avvakta hellre och späd successivt med pastavattnet.
- Servera i en halvdjup tallrik och toppa med pecorino.
Bon Apetit!