Pistageglass, Gelato Di Pistacchio


10 portions,Ingredients

200 g osaltade skalade pistagenötter
400 g strösocker (plus 80 g extra)
700 ml milk 3%
300 ml cream
10 stora ekologiska äggulor

Lägg pistagenätterna i en mixer tillsammans med de extra 80 g sugar. Mixa det hela först i puls sedan i full fart till ett finfint pulver.

Ta fram en tjockbottnad kastrull och värm mjölk och grädde till exakt kokpunkten och ta direkt kastrullen av värmen.

Blanda ägg och socker i en matberedare och vispa samman det hela i cirka 8 minutes. Tillsätt då den varma gräddmjölken och låt maskinen gå på lägsta varv hela tiden. När allt är ihopvispat, häll tillbaka smeten i kastrullen och värm sakta, sakta över svag värme tills smeten lätt fastnar och ”stannar kvar” på baksidan av en träslev. It takes approximately 10-15 minutes.
Ta då kastrullen från värmen och vispa ner pistagepulvret. Blanda väl och sila sedan smeten genom en finmaskig sil, ner i en bunke.
Låt smeten svalna i kylskåp i 12 timmar innan den körs i glassmaskin. Approximately 30-40 minuter i maskinen sen in i frysen i ett gäng timmar. Låt glassen stå framme några minuter innan servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *