10 portioner,ingredientes
200 g osaltade skalade pistagenötter
400 g strösocker (plus 80 g extra)
700 ml de leite 3%
300 creme ml
10 stora ekologiska äggulor
Lägg pistagenätterna i en mixer tillsammans med de extra 80 g socker. Mixa det hela först i puls sedan i full fart till ett finfint pulver.
Ta fram en tjockbottnad kastrull och värm mjölk och grädde till exakt kokpunkten och ta direkt kastrullen av värmen.
Blanda ägg och socker i en matberedare och vispa samman det hela i cirka 8 minutos. Tillsätt då den varma gräddmjölken och låt maskinen gå på lägsta varv hela tiden. När allt är ihopvispat, häll tillbaka smeten i kastrullen och värm sakta, sakta över svag värme tills smeten lätt fastnar och ”stannar kvar” på baksidan av en träslev. Det tar cirka 10-15 minutos.
Ta då kastrullen från värmen och vispa ner pistagepulvret. Blanda väl och sila sedan smeten genom en finmaskig sil, ner i en bunke.
Låt smeten svalna i kylskåp i 12 timmar innan den körs i glassmaskin. Sobre 30-40 minuter i maskinen sen in i frysen i ett gäng timmar. Låt glassen stå framme några minuter innan servering.