Du behöver:
- 1 st charlottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- ½ tsk tomatpuré
- 1 st plommontomat
- 4 dl rött vin
- 1 st lagerblad
- 1 kvist timjan
- ½ dl oxfond/kalvfond på flaska
- Lite vatten
- Några droppar rödvinsvinäger
- Salt och svart peppar
- Olja
- Smör
gera þetta:
- Hacka lök och vitlök och lägg i en varm stekpanna.
- Hacka tomaten i mindre bitar.
- Låt löken ta lite färg innan du “rostar” tomatpurén i mitten av pannan i några sekunder.
- Blanda lök med tomatprurén innan du tillsätter den hackade plommontomat
- I med lagerblad och färsk timjan i stekpannan
- Häll på rödvinet (ca 4 dl) och låt allt reducera till drygt hälften
- Häll nu på oxfonden och lite vatten och låt allt koka upp igen
- Om du stekt oxfilé med olja, smör, vitlök och timjan så ta upp köttet när det är klart och häll nu såsen över stekskyn som du stekt köttet i (detta gör smaken på såsen ännu bättre)
- Sila nu såsen i en finmaskig sil till en mindre kastrull och pressa ut all värdeful vätska genom silen med en träslev ner i kastrullen.
- Håll såsen varm och strax före servering ska du montera ner lite smör innan för att blanka upp den och få extra god smak.