Du behöver
- 600 g kalvfärs, iskall, men ej frusen
- suolaa
- 500 g grädde, iskall
- 4 keltuaiset, iskalla
- 0,5 tsk epiche riche/fyra kryddor
- 3 dl dagsgammalt bröd, rivet
- 100 g voita
- 2 dl gröna ärtor
Potatismos
- 800 g potatis, skalad
- 2 dl gräddmjölk, hälften grädde/mjölk
- 200 g voita
- suolaa
Tillbehör:
- puolukoita
Tee tämä
Skala och koka potatisen.Blanda ner hälften av den iskalla färsen i en mixer matberedare.Tillsätt 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång, mixa tills färsen är slät.
Lägg upp allt i en skål och gör samma sak igen.
Mixa den resterande färsen tillsammans med 1/3 av grädden, salt och hälften av äggulorna medan maskinen är igång.
När all färs är mixad och i en skål, vänd ner den sista grädden för hand tillsammans med kryddblandningen.
Panera fyra färsbiffar i finrivet dagsgammalt bröd eller ströbröd som pressats genom en sil.
Stek sedan i smör på medelvärme så de får gyllene yta och inte bränns.
Häll av vattnet från potatisen och mixa slät med elvisp tillsammans med gräddmjölk och smör.
Mausta suolalla.
Bryn 100 g voita, när det börjar dofta nötter och blir mörkare, ta av från värmen och vänd ner ärtorna.
Servera Wallenbergarna med mos, ärtor och rårörda lingon.
Epiche Riche = fyra kryddor, 1 portion består av:
- 1 krm Muskotnöt,
- 1 krm kryddpeppar,
- 2 krm vitpeppar,
- 1krm kryddnejlika.
Dubbla allt eftersom man vill ha större “dos” av kryddor.