Leilas super lækre kanelboller
Dessa har jag provat några gånger, dom blir supergoda och …superstora om man inte aktar sig
- 1 msk kardemummakärnor
- 2 kopper mælk
- 1 kop tunge fløde
- 50 g färsk jäst (den blå varianten)
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk kun
- 100 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- Om 11 dl vetemjöl special
Topping
- 200 g mjukt smör (bredgott)
- 1 dl råsocker
- 1-2 msk kanel
- Ägg till pensling
- 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
- Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minutter. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minutter.
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
- Bred smöret på degen och strö över råsocker och kanel – blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
- Vik degen till ett dubbelvikt ark (se bilder) och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
- Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
- Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minutter).
- Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minutter.
- Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma
Pas på derude!
Ellers