Ingredienser
- Mandelbotten
- 300 g mandelmassa
- 1 st egg
- 1 eggeplomme
- Smör att smörja formen
Blåbärsmousse
- 4 st gelatinblad
- 4 kopp kremfløte
- 3 msk florsocker
- 300 g frysta blåbär, halvtinade
Till garnering
- Färska blåbär
- Vispgrädde
- Mandelspån, rostade
- Florsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 180 grader.
Mandelbotten:
- Riv ner mandelmassan grovt i en bunke.
- Tillsätt ägget och äggulan och blanda till en jämn smet.
- Smörj en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter, och bred ut smeten jämnt i den.
- Grädda tårtbottnen i cirka 15 minuter, eller tills den har stelnat. Låt svalna en aning och ställ sedan in formen i kylskåpet.
Blåbärsmousse:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Vispa grädde och florsocker, men inte för hårt.
- Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull med några matskedar av grädden.
- Vänd snabbt ner gelatinet och bären i grädden. Blanda noggrant men varsamt.
- Ta mandler bunnen av kjøleskapet og ta den forsiktig ved hjelp av en tynn kniv.
- Løft opp, sette den på en plate og spredt jevnt på toppen blåbärsmoussen.
- La kaken stå i kjøleskapet i et par timer før servering, slik at mousse dets riktige konsistens.
- Pynt med friske bær, pisket krem og mandler.
- Støv med melis og server.
NYT !!