Hausgemachte Ketchup

Ger ca 5 dl

1 röd lök, hackad grovt
1/2 fänkål, grovhackad
1 stjälk blekselleri, grovhackad
Olivenöl
1 st tumstor ingefärsbit, grovhackad
2 Knoblauchzehen, skivade
1/2 red chilli, urkärnad, finhackad
1 knippa basilika, stjälkarna hackade, bladen hela
1 msk korrianderfrön
2 st kryddnejlikor
1 tsk nyvalen svartpeppar
Flingsallt
* 500 gr körsbärstomater eller plommontomater, delade på mitten plus 500 gr plommontomater på burk…..
Eller
* 1 kg gula, oranga, gröna eller röda tomater, hackade.
3 1/2 Tassen Wasser,
2 dl rödvinsvinäger
70 gr råströsocker

Lägg alla grönsaker utom tomaterna i en kastrull. Därefter lägger du i mycket olivolja och då ingefäran, Knoblauch, chili, basilikastjälkarna, korianderfröna, och slutligen kryddnejlikorna. Smaksätt med svartpeppar och ganska mycket flingsalt.

Koka sakta på svag värme till allt mjuknat, als 15 meine. Tillsätt sedan alla tomater och 3 1/2 Tasse kaltes Wasser. Koka upp och koka sedan sakta tills 50% av vätskan har reducerats bort.

Häll i basilikablad och kör allt sedan i en mixer/matberedare/stavmixer. Pressa sena allting två gånger genom en sil alt silduk så att ketchupen blir len och mjuk.

Häll upp allting i en ren kastrull och häll nu i vinägern och sockret. Småkoka nu tills det blir ketchupkonsistens av allting. Krydda nu lite efter egen smak om ngt fattas.

Ös upp allting på steriliserade flaskor ( flaskor 10 min i ugn på 95 gr C). Ketchupen klarar sig i kylskåp i ca 6 månader.

 

20130817-153832.jpg

Hinterlasse eine Antwort

Deine Email-Adresse wird nicht veröffentlicht,en. Required fields are marked *