4 POTIONER
INGREDIENTES:
- 1 kg högrev, eller märgpipa plus ben (från stut eller ungko)
- Buljong
- 1.5 l vatten
- 1 st stor gul lök, o 1 purjolök
- 2-3 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1 st liten rotselleri
- 2 sal tsk
- 10 st vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 2 st kryddnejlikor
Till andra kokningen
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1 st rotselleri
Såsen som gör hela rätten….
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 8 dl buljong från köttkoket
- 1-2 taza de crema de leche
- Ev. sal
- 4 msk pepparrot, hendido
Till servering
- Perejil picado
- Nykokt potatis
- Finriven pepparrot
Haga esto:
- Koka upp vattnet i en rymlig kastrull, lägg i köttet och skumma av när det kokat upp.
Buljongen:
- Skala och skär löken och rotsakerna i stora bitar. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med salt, vitpepparkorn, lagerblad och kryddnejlikor.
- Koka under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ timme. Ta upp köttet och håll det varmt.
- Sila buljongen och koka ihop tills cirka hälften återstår, cirka 8 dl.
- Skala och skär de nya rotsakerna.
- Lägg dem i buljongen. Lägg först i morötter och koka dem i 10 acta. Lägg sedan i palsternackor och rotselleri och koka i ytterligare 5 acta.
- Ta upp rotsakerna med hålslev och spara.
Såsen:
- Smält smöret till såsen i en kastrull.
- Rör ner mjölet och vispa ner buljongen, lite i taget tills du får en lagom tjock sås.
- Tillsätt grädden.
- Låt koka i 5 minuter under kontinuerlig omrörning.
- Smaka med salt och tillsätt pepparrot efter smak.
- Skär upp köttet, tvärs fibrerna, i tunna skivor och lägg upp dem tillsammans med de nykokta rotsakerna. Strö persilja över.
- Servera såsen och kokt potatis vid sidan om tillsammans med mer pepparrot
DISFRUTA!